Un accident petrecut in Bucuresti luni, 9 noiembrie 2015, in care sunt implicati un pieton si o masina, arata cat de nefericite pot fi unele situatii si cat de usor ar fi fost sa nu se fi ajuns pana la accident. Totusi, dilema ramane. Cine e de vina pentru producerea accidentului? Pietonul a lovit masina sau masina a lovit pietonul?
Din imaginile video reiese ca pietonul are partea sa de vina deoarece traverseaza strada 1) in fuga; 2) oblic; 3) fara sa se asigure. Toate acestea pentru a prinde autobuzul (pe care oricum l-a pierdut).
De cealalta parte, soferita masinii Opel Corsa 1) nu reduce viteza in apropierea trecerii pentru pietoni, 2) accelereaza, intentia ei fiind de a depasi autobuzul care urmeaza sa opreasca in statie, pe banda a doua de circulatie, deoarece pe prima banda, unde este statia, sunt masini oprite/stationate/parcate. Semnalizeaza regulamentar intentia de a depasi autobuzul si se uita in oglinda retrovizoare stanga, moment in care pietonul tasneste spre masina, pe trecerea de pietoni si apoi pe langa aceasta. Faptul ca soferita s-a asigurat in oglinda i-a intarziat reactia de a pune frana, iar dupa unghiul impactului se poate deduce ca pietonul s-a aflat in unghiul mort, in dreptului stalpului A (montantul parbrizului), iar soferita a observat foarte tarziu pericolul.
Acest clip arata, de fapt, cat de mult circulatia si stationarea se fac „dupa ureche” in Bucuresti si in Romania. Masina care filmeaza isi face loc discutabil pana in fata, executand viraj de stanga de pe banda de virat la dreapta, apoi nici nu merge, nici nu sta, fapt care o confuzeaza pe soferita cu Opel Corsa care decide sa accelereze si sa depaseasca autobuzul. Soferita cu Opel Corsa nu e suficient de atenta si accelereaza pe trecerea de pietoni, in loc sa reduca viteza. Pietonul alearga si nu se asigura. Autobuzul opreste pe banda a doua „in statie” pentru ca in statie sunt masini oprite/stationate/parcate.
Iar soarele bate din fata si straluceste in asfaltul plin de praf, facand astfel ca vizibilitatea tuturor celor implicati sa fie mai redusa.
Acest clip ar trebui sa intre ca studiu de caz in scolile de soferi si in instruirea politistilor. Situatia imi aminteste de acest articol de opinie si de dezbeterea furbunda starnita atunci.
Si totusi un vinovat trebuie sa existe. Cine este?