Tesla Motors a lansat un update pentru masinile sale care de acum au un mod semi-autonom in care se pot conduce singure pe autostrada. In modul numit Autopilot masina franeaza si accelereaza singura, vede si evita obstacolele, poate schimba banda si se parcheaza fara ajutorul soferului. Nu este insa vorba de o masina autonoma, ci de o tehnologie care sa ajute soferii si sa le dea incredere, spune Elon Musk, fondatorul companiei. Sistemul avertizeaza soferul sa nu-si ia mainile de pe volan si are limitari de functionare pe vreme proasta.
Sistemul Autopilot functioneaza datorita unui software ce foloseste camere video, senzori, radare, GPS si harti pentru a vedea ce se intampla in jurul masinii. Automobilul detecteaza alte masini si franeaza pentru a evita coliziunile, putand sa schimbe si banda de rulare, daca soferul apasa semnalizarea. La destinatie, masina „scaneaza” zona din jurul ei, detecteaza un loc de parcare si poate sa parcheze singura.
Sistemul functioneaza doar unde benzile sunt clar marcate pe sosea si este gandit pentru autostrada, nu pentru condusul prin oras unde pot aparea mult mai multe situatii neprevazute. Sistemul este cel mai avansat lansat de un producator auto si un lucru special este ca functioneaza si la viteze mari.
Sistemul are patru componente:
- 1. Un radar frontal cu raza lunga care „vede” la departare, chiar si prin ceata sau ninsoare (cu performante mai scazute pe vreme rea)
- 2. Camera cu sistem de recunoastere a imaginilor: poate „citi:” semne de circulatie si semafoare. identifica pietonii si functioneaza precum un sistem auxiliar care ajuta radarul frontal.
- 3. Sonar ultrasonic de 360 de grade cu raza lunga – Stabileste un fel de „invelis” protector in jurul masinii, aceasta putand lua singura diverse decizii, in functie de ce este in jur. Masina recunoaste daca pe sosea este un caine si stie sa se opreasca la bariere pe autostrada.
- 4. Sisteme GPS si date despre traficul in timp real . Se integreaza cu celelalte sisteme.
„Masina poate face aproape orice”, spune Elon Musk care adauga insa ca Tesla nu devine o masina ce nu mai are nevoie de sofer, Autopilot fiind gandit sa ajute soferul si sa-i dea incredere. „Soferul nu poate renunta la responsabilitati. Asta se va intampla in viitor”, spune Elon Musk.
Pentru ca soferii sa nu abuzeze de sistem si sa nu riste mult, masina cere ca mainile sa fie cat mai mult timp pe volan. Cand Autopilot este activat, iar soferul ia mainile de pe volan, pornesc o serie de alarme. In caz ca soferul nu pune mainile pe volan, masina incetineste si pana la urma se opreste.
Activarea sistemului costa 2.500 de dolari.