Acasa Opinie OPINIE: Cea mai pretioasa lectie de soferie

OPINIE: Cea mai pretioasa lectie de soferie

de Adrian Mitrea

(sursa - Volvo)

Primii kilometri la volan, fara ocrotitorul instructor in dreapta, sunt intotdeauna o experienta de neuitat. Transpiratul mainilor, tremuratul picioarelor, adrenalina – toate sunt memorabile pentru orice sofer debutant. Iar dincolo de toate acestea e pusa, sus pe un piedestal, o lectie pretioasa: o intamplare marcanta sau o vorba potrivita spusa in contextul potrivit. Eu am primit-o de la fratele meu, dur si neiertator cu incepatorul de mine. Aveam sa realiz multi ani mai tarziu cata dreptate avea si cat de bine mi-au prins vorbele lui. Si vreau sa vi le impartasesc si voua.

“Ține-ți cârdul!”, atat mi-a spus, clar, apasat si memorabil cand s-a urcat prima data cu mine in masina – Dacia 1310 TLX despre care am scris intr-un editorial anterior.

Aceste doua cuvinte, atat de puternice, le-am primit ca pe un pumn in plex si ca pe un cadou frumos deopotriva. La fel ca multi alti incepatori, eram si eu incapabil sa tin volanul drept atunci cand schimbam treapta de viteza. Tindeam fie sa ma duc usor spre dreapta, fie spre stanga.

Asa am facut contact pentru prima data cu ”Ține-ți cârdul!”, iar in aceeasi zi aveam sa aud din nou asta in primul sens giratoriu din viata mea luat intr-o masina care nu are dubla comanda, aceeasi Dacia 1310 TLX.

Atunci n-am inteles mare lucru si cat de valoroase aveau sa-mi fie acest doua cuvinte, aceasta lectie atat simpla.

”Ține-ți cârdul!” m-a ajutat mereu. Si cand am condus prin Bucuresti, singur, si cand am mers pe drumuri nemarcate, si cand am condus prin Maroc, Germania sau Elvetia. Daca mergi precum ceilalti soferi – bine sau rau, legal sau nelegal – niciodata nu vei avea probleme in trafic. Nici cu ceilalti conducatori auto, nici cu Politia.

Daca nimeni nu-si tine banda intr-un sens giratoriu, cum adesea fac romanii, nu o tine nici tu. Lasa legea si dreptatea. Mergi ca ei. Vei fi linistit, mai putin stresat si vei trai mai mult.

Daca nimeni nu respecta limita de viteza in localitate sau pe orice alt drum, mergi cu viteza cu care merge majoritatea si nu vei avea niciodata probleme. Nu te vor calari tirurile si autocarele si nici nu iti vor da flash-uri si claxoane baietii cu statie pe masina.

Daca toata lumea franeaza aparent fara motiv, nu incerca sa fii mai viteaz decat ei si sa-i depasesti. ”Ține-ți cârdul!” si totul va fi bine.

Am inceput sa port cu mai mult respect aceasta expresie in suflet si in minte dupa ce am condus prima data in Maroc, la testul international cu Dacia Duster, in 2010. Acolo nu prea sunt semafoare si nici semne de circulatie, iar in tot acel haos lumea circula fluent si rapid fara sa faca accidente. Prima data in Maroc aveam nevoie de un reper, de o indicatie pretioasa, de un sfat. Mi-am amintit de ”Ține-ți cârdul!” si teama de necunoscut s-a transformat intr-o experienta de condus minunata.

La a doua experienta in Maroc, cand am fost sa conduc modelul Lodgy produs local am facut chiar si un clip pe care te invit sa-l vezi mai jos. Dar pana atunci as vrea sa aflu de la tine care a fost cea mai pretioasa lectie de soferie pe care ai primit-o cand erai incepator. Scrie-mi la comentarii!

Iar pana la editorialul de lunea viitoare, ”Ține-ți cârdul!”.

Lasa un comentariu