Acasa Porsche VIDEO: Porsche 911 facelift debuteaza la Frankfurt. Noi detalii estetice, nou sistem multimedia si motorizari biturbo

VIDEO: Porsche 911 facelift debuteaza la Frankfurt. Noi detalii estetice, nou sistem multimedia si motorizari biturbo

de Adrian Mitrea

Porsche 911 Carrera S Coupe si Porsche 911 Carrera Cabriolet (sursa - Porsche)

Cel mai bine vandut automobil sport din lume, Porsche 911, primeste un facelift substantial cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt (17-27 septembrie): aspect usor redesenat, un sistem multumedia (PCM) nou, motorizari noi, biturbo, si un sistem de directie care controleaza si rotile din spate, a anuntat producatorul auto german.

Multe dintre detaliile de exterior ale modelului 911 Carrera au fost rafinate vizual: de la noile faruri cu led in patru puncte pentru luminile de zi, la manerele portierelor redesenate, sau la capota motorului din spate, reproiectat cu fante verticale si blocuri optice noi – inclusiv luminile de frana, caracteristice, in patru puncte.

La interior, noul sistem standard Porsche Communication Management (PCM), cu un ecran multi-touch, ofera o gama extinsa de functii mult mai usor de actionat.

Motoarele turbo noi ofera 20 CP in plus si sunt mai economice.

Varianta standard (911 Carrera) are acum 370 CP (272 kW), crestere cu 20 CP de la 350 CP, iar 911 Carrera S ofera acum 420 CP (309 kW), crestere cu 20 CP de la 400 CP.

Capacitatea cilindrica a motorului este de 3 litri, o veste buna pentru clientii din statele in care taxarea masinilor se face in functie de cilindree,  cum este Romania. Inainte de acest facelift motoarele aveau 3,4 litri (911 Carrera), respectiv 3,8 litri (911 Carrera S). Chiar daca a fost redusa capacitatea cilindrica, arhitectura cu sase cilindri boxer a fost pastrata.

Noile motoare Porsche sunt caracterizate printr-un cuplu imbunatatit semnificativ (60 Nm pentru fiecare model), cu un maxim de 450 Nm si respectiv 500 Nm, eliberat in mod constant de la un minim de 1.700 rpm pana la 5.000 rpm, in ambele cazuri.

In acelasi timp, cu o turatie maxima de 7.500 rpm, noua generatie de motoare depaseste, in mod clar, vitezele maxime de turatie ale motoarelor turbo conventionale – evidentiate prin sunetele tipice ale motoarelor Porsche.

Timpii de accelerare de la 0 la 100 km/h au fost imbunatatiti cu 0,2 secunde in ambele cazuri, ajungandu-se la 4,2 secunde pentru 911 Carrera si 3,9 secunde pentru 911 Carrera S (echipate cu transmisie PDK si pachet Sport Chrono).

In combinatie cu pachetul optional Sport Chrono, 911 Carrera are acum, pentru prima data, o comanda de activare a modului direct pe volan, derivata din comutatorul pentru modul hibrid al modelului Porsche 918 Spyder. Comutatorul consta intr-un inel rotativ cu patru pozitii, pentru mai multe moduri: „Normal”, „Sport” , „Sport Plus” si „Individual”. In functie de echipare, functia „Individual” permite conducatorului auto configurarea individuala a propriului vehicul, de exemplu, cu activarea sistemului PASM, suportilor de motor activi, sistemului de transmisie PDK si a sistemului de evacuare sport. In combinatie cu transmisia PDK, comutatorul are un buton suplimentar: „Sport Response Button”. Atunci cand acest buton este apasat, trenul de rulare este pre-conditionat pentru o acceleratie maxima timp de 20 de secunde, utila, de exemplu, inainte de initierea manevrelor de depasire. Pentru aceasta este folosita treapta de viteza optima, iar motorul este ajustat pentru a obtine un raspuns si mai prompt pentru o perioada scurta de timp.

O noutate este si ca sasiurile PASM reproiectate coboara garda la sol cu 10 mm. Pentru prima data, noul sasiu PASM (Porsche Active Suspension Management), care reduce garda la sol cu 10 milimetri, este o functie standard a tuturor modelelor Carrera. Acesta imbunatateste stabilitatea masinii in timpul virajelor rapide. In acelasi timp, noua generatie de amortizoare sporeste confortul, datorita caracteristicii de raspuns mult mai precise. Noile roti standard cu 5 spite duble si anvelopele cu o rezistenta redusa la rulare garanteaza performante optimizate. In plus, pe toate variantele de modele, latimea jantelor spate a crescut cu 0,5 pana la 11,5 inch, iar pneurile spate ale modelului 911 Carrera S masoara acum 305 mm, in loc de 295 mm.

Sistemul activ de directie de pe puntea spate, disponibil optional pentru 911 Carrera S, este o tehnologie adoptata de la 911 Turbo si 911 GT3. Acest sistem imbunatateste si mai mult sistemul de directie al lui 911. In plus, asigura o stabilitate ridicata in cazul schimbarii benzilor la viteze mari si o mai buna manevrabilitate in traficul urban, datorita razei de bracare redus cu 0,5 metri. Conducatorul controleaza mai eficient automobilul cu ajutorul noii generatii de volane, cu un design bazat pe volanul modelului 918 Spyder. Volanul de baza are un diametru de 375 mm, iar varianta optionala GT sport masoara 360 mm.

Pentru un condus de zi cu zi cat mai practic, Porsche ofera un sistem hidraulic de ridicare a sasiului, cu cilindri de ridicare integrati in barele de pe puntea fata. Apasarea unui singur buton mareste garda la sol in fata cu 40 de milimetri in 5 secunde, prevenind astfel lovirea caroseriei de sol, de exemplu in cazul iesirilor foarte abrupte din garaj.

O caracteristica standard a noilor modele 911 Carrera este sistemul nou conceput Porsche Communication Management (PCM), ce include modulul online de navigare si actionarea vocala. PCM poate fi operat prin efectuarea unor gesturi multi-touch pe ecranul de 7 inch, similar cu modul de operare a unui smartphone.

De asemenea, este posibila introducerea informatiilor folosind scrisul de mana. Telefoanele mobile si smartphone-urile pot fi conectate de acum prin Wi-Fi. Suportul pentru smartphone, integrat pentru prima data in cotiera din centru, ofera, de asemenea, o incarcare rapida a bateriei si un semnal mult mai bun. Un alt element de noutate il reprezinta optiunea de conectare a unui iPhone la sistemul PCM pentru a permite utilizarea aplicatiei Apple CarPlay.

Informatiile din trafic sunt disponibile in timp real pentru optimizarea sistemului de navigare. Acesta ofera soferului o privire de ansamblu asupra traficului si garanteaza adaptarea dinamica a traseului in functie de aceste informatii. Google Earth si Google StreetView sunt integrate, in premiera, pentru a oferi conducatorului auto o mai buna orientare. Alte componente ale sistemului PCM sunt: Porsche Car Connect si Porsche Connect app, care pot fi utilizate pentru functii precum: controlul de la distanta al functiilor automobilului, transferul de destinatii catre PCM pentru navigatie si utilizarea serviciilor de muzica furnizate de terte parti prin sistemul PCM.

911 Carrera poate fi acum personalizat si mai mult gratie noilor sisteme optimizate de asistenta: functia optionala de control al vitezei poate frana atunci cand viteza prestabilita este depasita, cum e cazul conducerii in panta descendenta. Optiunea Adaptive Cruise Control (ACC) are acum o functie coasting, sustinuta de transmisia PDK. Atunci cand se conduce intr-un sir de masini, ambreiajul este neangajat, economisind astfel combustibil prin intermediul coastingului. Asistentul optional la schimbarea benzii de conducere monitorizeaza traficul din spate printr-un radar si foloseste lumini LED in oglinzi. Astfel, soferul este avertizat cu privire la vehiculele care se apropie din punctul mort. In plus, Porsche imbunatateste siguranta activa a masinii sport prin intermediul unui sistem de franare post-coliziune ca o functie standard.

Noile modele Porsche 911 Carrera vor putea fi livrate incepand cu 12 decembrie 2015, avand urmatoarele preturi fara TVA:

  • 911 Carrera 86.113 Euro
  • 911 Carrera S 98.393 Euro
  • 911 Carrera Cabriolet 97.452 Euro
  • 911 Carrera S Cabriolet 109.732 Euro

citeste AICI toate stirile legate de Salonul Auto de la Frankfurt 2015

Porsche 911 facelift (sursa - Porsche)

Motor Porsche boxer 3 litri (sursa - Porsche)

Lasa un comentariu