Utilizatorii masinilor moderne si politistii confunda adesea luminile de rulare pe timp de zi (DRL) cu proiectoarele pentru ceata, mai ales la masini care integreaza ambele solutii in acelasi bloc optic. In acest clip se poate observa foarte usor cum acelasi bloc optic include doua becuri, de putere diferita, fiecare avand propria oglinda.
Dezbaterea a pornit de AICI. Rezumata, problema este urmatoarea. Folosirea luminilor pentru ceata este ilegala daca sunt utilizate abuziv, atunci cand conditiile meteo nu o cer, la fel cum este ilegal mersul noaptea cu farurile stinse. Dincolo de aspectul legal, proiectoarele de ceata genereaza o lumina mai putin focalizata decat a farurilor si ii deranjeaza pe soferii care circula de pe contrasens. Chiar daca timpul de expunere la lumina respectiva este relativ scurt pentru doua masini care se interesecteaza, simplul contact al ochilor cu patru surse de lumina per vehicul (2 faruri si 2 proiectoare) duce la o privire mai obosita intr-un timp mai scurt. Inmultind numarul de lumini cu numarul de masini pe care le intalnesti pe durata calatoriei puteti avea o dimensiune mai exacta asupra problemei.
Luminile de rulare pe timp de zi (DRL – Daytime Running Lights) au devenit obligatorii pentru toate modelele noi de masini lansate pe piata incepand cu 1 ianuarie 2011. Asadar, modelele care au apucat sa fie lansate inainte au scapat de aceasta obligativitate pana la trecerea la urmatoarea generatie. Cei mai multi producatori auto au introdus insa luminile de rulare pe timp de zi inainte ca ele sa devina obligatorii.
Luminile de zi se aprind automat la pornirea motorului (ca la majoritatea scuterelor), fara interventia soferului, la masinile echipate cu asa ceva. Soferul are cel mult optiunea (din meniul de setari al masinii) sa dezactiveze DRL, la masinile mai sofistiscate.
Proiectoarele pentru ceata se aprind automat doar la masini foarte avansate tehnologic. De cele mai multe ori soferul este cel care aprinde aceste proiectoare.
6 comentarii
interesant
Daca ai DRL mai trebuie sa aprinzi faza scurta pe autostrada?
Da, trebuie să aprinzi faza scurtă, pentru că în legislație este specificat „lumini de întâlnire” aprinse la deplasarea pe autostradă, iar DRL sunt altceva.
Vedeți că de vreo doi ani s-a modificat legislația, sau faza scurtă sau DRL – urile.
Nu despre asta este vorba, ci despre faptul că unii confundă DRL-urile cu proiectoarele de ceață.
Iar uneori se întâmplă ca cei care le confundă să fie polițiști, ceea ce poate atrage o amendă nejustificată.
Nu poate fi faza scurta sau DRL deoarece cu DRL nu vei putea observa nimic pe carosabil pe timp de noapte. Doar cu luminile de intalnire poti circula in conditii de vizibilitate noaptea.