Acasa Curiozitati SONDAJ: 7 tipuri de personalitati ale conducatorilor auto. Tu ce fel de sofer esti?

SONDAJ: 7 tipuri de personalitati ale conducatorilor auto. Tu ce fel de sofer esti?

de Adrian Mitrea

Animatie Trafic (sursa - Goodyear)

Interviuri de adancime si focus-grupuri au relevat sapte tipuri de personalitati ale soferilor din Europa: 1) Profesorul; 2) Domnul stie tot; 3) Competitorul; 4) Pedepsitorul; 5) Filosoful; 6) Evitantul; 7) Evadantul. Studiul a fost realizat de London School of Economics, in parteneriat cu un mare producator de anvelope, cercetand astfel in profunzime siguranta rutiera. Tu ce fel de sofer esti? Poti raspunde la sondaj la finalul articolului.

„Fie ca se afla in vacanta de vara, fie ca se indreapta catre serviciu, timpul pe care oamenii il petrec in zilele noastre pe sosea poate fi o experienta stresanta si frustranta, dupa cum arata psihologii sociali de la London School of Economics and Political Science (LSE). Un studiu aflat inca in desfasurare, intreprins de psihologii sociali de la LSE impreuna cu producatorul de anvelope Goodyear pe problema sigurantei rutiere, a identificat sapte moduri diferite in care oamenii raspund atunci cand interactioneaza cu alti conducatori auto, prezentand tot atatea tipologii dupa modul in care acestia trateaza cu incertitudinea si cu propriile lor sentimente”, se arata intr-un comunicat de presa.

Prin intermediul mai multor focus-grupuri si prin interviuri de adancime realizate in randul conducatorilor auto, cercetatorii au identificat sapte tipuri de personalitati care se manifesta frecvent. Aceste „personalitati de condus” apar in diferite situatii cand conducatorii auto interactioneaza cu alti conducatori auto pe sosea.

„In majoritatea timpului noi stam linistiti in bula confortabila a masinii noastre, dar la orice colt s-ar putea sa trebuiasca sa interactionam cu alti conducatori auto. Asta face din sosea un mediu social nesigur si provocator. In timp ce ne putem face griji in legatura cu modul altora de a conduce, aceasta cercetare sugereaza ca comportamentul lor depinde de asemenea de ceea ce noi insine facem. Noi facem sa apara personalitatile pe care noi insine nu le placem. Dintr-un punct de vedere psihologic, aceste tipuri diferite de personalitate reprezinta diferite masti pe care conducatorii auto le folosesc pentru a face fata propriei frustrari si sentimentelor puternice pe care le incearca. Noi nu suntem intodeauna pe deplin una sau alta din aceste personalitati. in functie de situati si de interactiunea cu altii, majoritatea dintre noi vor vedea iesind la iveala mai multe profile dintre aceste personalitati”, a explicat Dr. Chris Tennant, psiholog social, care conduce acest proiect de cercetare la LSE.

„Majoritatea acestor comportamente pot duce la situatii periculoase pe sosea. Intelegand ce tip de comportament scoatem la iveala si ce tip de situatii provoaca acest tip de comportament este doar un prim pas pentru noi toti pentru a avea un control mai bun asupra acestuia, creand astfel un mediu de condus sigur pentru noi insine si altii pe strada. Pe langa impunerea legii impotriva condusului agresiv, educatia si invatarea pe toata durata vietii raman cele mai puternice strategii la adresa acestui aspect social si emotional si prin care se poate imbunatati siguranta rutiera”, a spus Olivier Rousseau, vicepresedinte Goodyear pentru anvelope de autoturisme in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

1. Profesorulsimte nevoia sa se asigure ca ceilalti conducatori auto stiu ca au procedat gresit si asteapta recunoastere pentru eforturile pe care le-a depus pentru a-i invata pe altii.

Profesorul (sursa - Goodyear)

2. Domnul stie totcrede ca este inconjurat numai de prosti si incompetenti si se manifesta strigand la alti conducatori auto, ramanand la loc sigur, in masina.

Domnul stie to (sursa - Goodyear)

3. Competitorulsimte nevoia sa o ia inaintea tuturor celorlalti conducatori auto si se enerveaza cand altcineva i-o ia inainte.

Competitorul (sursa - Goodyear)

4. Pedepsitorul: doreste sa pedepseasca alti conducatori auto in cazul oricarui comportament gresit. Initiativele lui se pot sfarsi cu datul jos din masina sau cu apropiatul direct de alti conducatori auto.

Pedepsitorul (sursa - Goodyear)

5. Filosofulaccepta cu usurinta greselile si incearca sa le explice rational. Reuseste sa isi controleze propriile emotii si sentimente in masina.

Filosoful (sursa - Goodyear)

6. Evitantultrateaza greselile altor conducatori auto la modul impersonal si le expediaza ca fiind rezultate ale intamplarii.

Evitantul (sursa - Goodyear)

7. Evadantul: tinta lui este sa ajunga la destinatie si sa-si rezolve treburile, lasand in urma orice eveniment din trafic.

Evadantul (sursa - Goodyear)

Tu ce fel de sofer esti?

View Results

Loading ... Loading ...

Daca iti plac sondajele 0-100.ro, AICI le poti vedea pe toate si poti participa oricand la unul in care nu ai votat deja. In fiecare zi de marti avem un nou sondaj pentru tine! Daca vrei sa ne dai idei pentru urmatorul sondaj, scrie-ne la comentarii.

Lasa un comentariu