Piata auto din Romania are curiozitatile ei, iar statisticile privitoare la masinile Dacia sunt si mai interesante. Peste 6% dintre automobilele Dacia aflate la prima inmatriculare in tara noastra sunt rulate, provenite din import. Pragul de 100 de masini Dacia la mana a doua aduse in fiecare luna din tarile vestice a fost depasit inca din 2014.
- 137 masini Dacia rulate au fost importate in Romania in iulie 2015
- 908 masini Dacia la mana a doua au fost importate in Romania in perioada ianuarie-iulie 2015
- +83% numarul de masini Dacia rulate importate in perioada ianuarie-iulie 2015, comparativ cu acelasi interval din 2014
Daca Dacia este lider de piata la inmatricularile de masini noi in Romania, iata ca marca autohtona consemneaza si cresteri de volume si imagine inclusiv pe piata second hand, iar romanii aduc din Europa de Vest nu doar Volkswagen, Opel si Ford, ci si… Dacia.
Interesul pentru masinile Dacia care au circulat mai intai in alte tari este de inteles. Drumurile pe care a circulat masina au fost mai bune, calendarul de service mai bine respectat, iar taxele sunt aceleasi ca si pentru o Dacia cumparata din tara (in cazul in care Timbrul de Mediu nu a fost platit). Mai mult decat atat, automobilele Dacia au servit in tarile din Europa de Vest drept masini de flote/companie, iar la scoaterea lor pe piata second hand preturile sunt uneori foarte mici – masina accesibila ca achizitie initial si-a scos banii in timpul utlizarii pe durata a cativa ani.
In piata de masini rulate din Romania automobilele Dacia uzate venite din import au o pondere foarte mica, ce-i drept. Domina automobilele Dacia deja inmatriculate in Romania. Este vorba despre mai mult de 3.500 tranzactii pe luna si un total de 15.400 tranzactii (schimbari de proprietar) in intervalul ianuarie-iulie din acest an.
Chiar si cu aceste cifre mari in segmentul reinmatricularilor, Dacia nu este cea mai tranzactionata marca din piata. Aceasta este o alta curiozitate a pietei locale. Pe primul loc se afla Volkswagen (aproape 42.500 schimbari de proprietar in perioada ianuarie-iulie 2015), urmata de Opel (peste 25.000 cazuri) si Ford (peste 19.000 cazuri).
Abia mai apoi urmeaza Dacia in topul cu numarul de tranzactii pe piata interna, urmata de BMW, Skoda si Audi.