Acasa Tehnologie BMW, Audi si Mercedes s-au aliat pentru a cumpara cu 2,8 miliarde euro divizia de harti a Nokia

BMW, Audi si Mercedes s-au aliat pentru a cumpara cu 2,8 miliarde euro divizia de harti a Nokia

de Vlad Barza

Nokia Here (sursa - Nokia)

Cele mai mari trei grupuri auto germane au lasat pentru un moment rivalitatea la o parte si au cumparat impreuna divizia de harti digitale a Nokia, Here. Volkswagen, Daimler si BMW se temeau ca tehnologia ar putea ajunge pe „mana” unui grup american care ar controla toate informatiile de la bordul masinilor. Presa relatase ca printre companiile interesate de Nokia Here s-ar numara Apple, Google sau Uber. Acum, cele trei grupuri germane spun ca achizitia garanteaza faptul ca hartile Nokia vor fi in continuare disponibile ca platforma libera si independenta.

Acest consortiu ar putea sa dea drept de licentiere pentru harti si altor constructori auto. In acest mod, hartile Nokia si-ar pastra o cota de piata mare in industria auto si ar impiedica si patrunderea pe scara larga a Google si Apple.

Constructorii auto au nevoie de harti tot mai detaliate si actualizate in timp real pentru a furniza servicii personalizate pentru sistemele de asistenta tot mai performante. In 10 ani vor aparea pe drumuri si masini autonome, iar pentru ele este esentiala existenta unor harti detaliate pana la ultimul centimetru.

Miscarea celor trei grupuri germane a fost caracterizata ca fiind defensiva, in ideea ca impiedica accesul grupurilor tehnologice americane la hartile Nokia si mai ales la informatiile de pe bord.

In acest context, achizitia Here constituie o „riposta pentru a rivaliza cu Google si Apple”, care dispun de propriile servicii de cartografie, explica Stefan Bratzel, expert auto german, citat de AFP.
„Nu e vorba doar de masina autonoma, ci si de afacerile legate de datele generate”, subliniaza Bratzel.
„Amenintarea cea mai importanta pentru constructorii auto era sa vada Here vandut catre Silicon Valley. Nu mai vor sa fie dependenti de Google sau Microsoft”, rezuma Mikael Rautanen, un analist finlandez.

Here este divizia de harti a Nokia care, fata de alte segmente ale business-ului fostului conglomerat finlandez, este extrem de respectata in piata si are 6.000 de angajati la venituri de 1,1 miliarde dolari/an.

Desi Google are peste un miliard de utilizatori pe Maps, iar Nokia are cam de zece ori mai putin pe hartile sale, Nokia are o pozitie extrem de puternica pe piata auto, detinand o cota de 55% pe sistemele de navigatie preinstalate pe diverse autoturisme,

Divizia HERE a Nokia investeste anual sute de milioane de dolari in actualizarea hartilor si face zilnic sute de mii de mici update-uri. Doar Google si Apple ofera harti atat de detaliate si actualizate, domeniul cartografierii digitale fiind extrem de important acum cand multe companii de tehnologie isi bazeaza serviciile pe date de localizare.

Lasa un comentariu