Acasa Industrie Un robot a omorat un angajat la o uzina Volkswagen

Un robot a omorat un angajat la o uzina Volkswagen

de Vlad Barza

Roboti industriali intr-o uzina auto (sursa - jaguar)

Un angajat in varsta de 22 de ani a fost omorat de un robot, intr-o o uzina Volkswagen, incidentul intamplandu-se in timp ce o echipa de muncitori instala echipamentul industrial. Tanarul a fost lovit in piept de bratul robotic si aruncat intr-o placa de metal. Accidentul s-a intamplat din cauza ca echipamentul industrial nu a fost manevrat corespunzator, insa incidentul ridica intrebari despre viitorul indepartat, cand robotii ne-ar putea face rau in mod intentionat.

Accidentul s-a petrecut la uzina Baunatal, la 100 km de Frankfurt, in timp ce tanarul lucra cu un coleg la instalarea robotului industrial. Cei de la Volkswagen spun ca angajatul nu a manevrat cum trebuie robotul si a fost lovit in piept. Tanarul a fost impins intr-o placa de metal, socul fiindu-i fatal.

Robotii sunt folositi pe scara larga in uzinele auto inca din anii ’70, iar numarul de accidente a fost extrem de mic. Robotii sunt programati sa execute sarcini relativ simple, pe trasee fixe, fiind extrem de utili mai ales la ridiciarea unor piese grele, care ar fi extrem de greu de manevrat cu personalul uman.

Si la uzina Dacia este pornit un amplu program de robotizare, ponderea urmand sa ajunga in doi-trei ani la 20%, fata de 5% in prezent.

Accidentele cu roboti sunt extrem de rare in uzinele auto occidentale, mai ales ca robotii lucreaza in spatele unor grilaje de protectie. Angajatul care si-a pierdut viata era in interiorul acelui spatiu, in timp ce colegul sau era in afara.

Industria auto are, de departe, cel mai mare grad de robotizare, insa automatizarea creste in sectoare precum productia de electronice si de aparatura medicala. In conditiile in care costurile robotilor scad, iar salariile oamenilor cresc, in tot mai multe domenii robotii devin o solutie viabila.

Robotii indeplinesc in uzinele auto sarcini monotone, repetitive, ideea fiind ca oamenii sa faca lucruri pentru care este nevoie de calificare superioara.

Probabil ca va veni o vreme in care robotii vor putea prelua initiativa, insa acele vremuri sunt foarte indepartate. Pentru moment robotii indeplinesc sarcini simple si scutesc angajatii umani de eforturi uriase.

2 comentarii

dana 8 aprilie 2019 - 16:13

vai si vai

Reply
Lucian D 9 aprilie 2019 - 10:13

Accident la nerespectarea instructiunilor stricte de protectia muncii. Legat de roboti, proiectantii si constructorii trebuie sa se gandeasca la instalarea de senzori si programare pentru protectia tehnicianului de la punere in functiune, mentenanta sau reparatii roboti, dupa caz. Regretabil ca s-a intamplat asa, dar musai de invatat din asta privind securitatea in munca.

Reply

Lasa un comentariu