Acasa Jaguar Jaguar Land Rover dezvolta tehnologia care va permite masinilor sa evite automat gropile

Jaguar Land Rover dezvolta tehnologia care va permite masinilor sa evite automat gropile

de Vlad Barza

Range Rover Evoque (sursa - JLR)

Jaguar Land Rover lucreaza la centrul sau de testare din Marea Britanie la o tehnologie care sa permita masinilor nu doar sa depisteze gropile din drum, ci si sa le evite. Mai mult, in cativa ani, cand numarul masinilor „conectate” va creste, vehiculul ar putea avertiza alte masini ca exista o groapa, iar autoritatile ar putea fi informate in timp real despre locul unde se gaseste groapa. In Regatul Unit soferii primesc anual compensatii totale de 20 milioane lire din cauza stricaciunilor cauzate masinilor de gropile din asfalt.


In prezent, vehiculele testate de companie pot depista o groapa in momentul in care trec peste ea, insa in etapa urmatoare JLR va utiliza camere digitale stereo care vor „scana” drumul si, daca groapa este foarte mare, masina poate incetini automat sau chiar se poate opri. In teste se doreste si ca masina sa poata evita automat groapa, insa fara ca vehiculul sa paraseasca sensul de mers.

Tehnologia va putea sa depisteze automat faptul ca in sosea este o groapa, un capac de canal lipsa sau o scurgere cu probleme, intr-o prima faza a testelor urmand ca suspensia fie ajustata automat, astfel incat pentru cei din masina parcursul sa fie cat mai lin.

Intr-o etapa ulterioara, masinile vor putea sa franeze si sa evite obstacolul, cercetarile fiind parte a tendintei de a automatiza diverse sisteme ale autoturismului, in drumul catre masina 100% autonoma.

In cativa ani, cand numarul masinilor conectate ce pot comunica intre ele va fi mai mare, tehnologia ar putea fi utilizata pentru a avertiza instant alti soferi care sunt in zona unde se afla o groapa periculoasa. Mai mult, informatii despre locul unde se afla gaura din drum ar putea fi trimise automat autoritatilor, pentru ca acestea sa intervina cu echipe de reparatii. JLR ar putea face teste cu municipalitatea orasului britanic Coventry.

Gropile reprezinta o problema pe drumurile din Regatul Unit, compensatiile platite soferilor care si-au avariat masinile in gropi totalizand 20 milioane lire anul trecut. Datele arata ca aproximativ 15% din drumurile din UK sunt considerate a fi in stare proasta din cauza gropilor, iar bugetul necesar aducerii drumurilor in stare satisfacatoare depaseste 12 miliarde lire.

Lasa un comentariu