Acasa Tehnologie Google publica date despre accidentele in care au fost implicate masinile sale autonome

Google publica date despre accidentele in care au fost implicate masinile sale autonome

de Vlad Barza

Google concept (sursa - Google)

Google face din 2009 teste cu masini care se pot conduce singure, insa acum este prima oara cand compania publica date despre accidentele in care aceste masini „robotice” au fost implicate. Asa cum era de asteptat, bilantul comunicat nu este negativ: au fost 12 accidente, majoritatea tamponari usoare, iar masina autonoma nu a fost „de vina” in niciun accident.

In total, masinile Google au parcurs 1,8 milioane km in ultmii sase ani in modul autonom, in prezent fiind pe drumurile publice din zona Mountain View 23 de SUV-uri Lexus RX450h, iar noua prototipuri Google sunt testate pe trasee cu circuit inchis.

Chiar si cand masinile ruleaza in modul autonom in vehicul se afla un sofer de teste care poate interveni in orice moment pentru a prelua volanul. Google a publicat primul bilant al accidentelor in care masinile au fost implicate si spune ca au fost doar 12, majoritatea fiind tamponari la viteze de sub 10 km/h.

In niciunul dintre accidente nu a fost de vina masina care se conducea singura, mentioneaza cei de la Google, ci in majoritatea incidentelor masinile Google au fost acrosate la semafor de masini care veneau din spate, dar nu au oprit la timp.

Un accident putin mai grav a fost la aproape 100 km/h, cand o masina a intrat in fata Lexus-ului de la Google, masina companiei fiind „sifonata” destul de rau.

Masinile autonome ale Google parcurg saptamanal 16.000 km pe drumurile publice, insa pana sa fie acceptate pe scara larga vor mai trece peste zece ani, obstacolele fiind multe (perceptia publicului, tehnologia, problema privind responsabilitatea in caz de accident).

Lasa un comentariu