Acasa Foto FOTO: Asa arata noul Opel Astra. Premiera are loc la Salonul Auto de la Frankfurt

FOTO: Asa arata noul Opel Astra. Premiera are loc la Salonul Auto de la Frankfurt

de Adrian Mitrea

Opel Astra (sursa - Opel)

Opel a prezentat primele informatii si fotografii cu noua generatie a modelului Astra cu cinci usi, care, in toamna acestui an, la Salonul Auto de la Frankfurt (17-27 septembrie), va marca debutul pe piata a celei de-a cincea generatii a modelului. Masina este cu pana la 200 kg mai usoara, are sistem multimedia (IntelliLink R 4.0) compatibil cu Apple CarPlay si Android Auto, faruri integrale cu LED matrice (IntelliLux LED), precum si scaune cu ventilatie si functie de masaj.

Sub capota fiecarui nou Opel Astra va putea fi gasit un membru al portofoliului complet nou de motoare. Puterile variaza de la 70 kW/95 CP la 147 kW/200 CP.

„Toate motoarele, diesel si pe benzina, cu o cilindree de pana la 1,6 litri, au trei lucruri in comun: combina cea mai mare eficienta cu o reactie excelenta si functionare lina”, spune Opel, intr-un comunicat de presa.

Motorizari

Motorul 1.6 CDTI, cu o gama larga de puteri care incep de la 70 kW/95 CP, acopera oferta diesel, in timp ce 1.0 ECOTEC Turbo cu injectie directa (77 kW/105 CP) este motorul pe benzina de la nivelul de baza. Punctul culminant din portofoliul de motorizari al Astra este noul 1.4 ECOTEC Turbo, cu injectie directa, o unitate cu patru cilindri din aceeasi familie ca si motorul mai mic. Propulsorul de 1,4 litri este realizat complet din aluminiu si debuteza cu o versiune de putere de 107 kW/145 CP. Acesta impresioneaza prin raspunsul dinamic si performanta superioara, in timp ce realizeaza reducerea consumului de combustibil. Motorul livreaza un cuplu maxim de pana la 250 Nm foarte devreme. Cuplul maxim este disponibil intre 1.800 si 4.000 rpm. In baza constructiei sale, noul 1.4 ECOTEC Turbo cu injectie directa adauga mai putina greutate masinii. Doar blocul motor din aluminiu cantareste cu zece kilograme mai putin decat blocul de otel forjat al actualului turbo de 1,4 litri.

„Trei valori sunt decisive pentru noul Astra – eficienta, inovatie si performanta dinamica”, a declarat Karl-Thomas Neumann, director general (CEO) al Opel Group.

Dimensiuni mai reduse, confort sporit

Noul Opel Astra nu doar pare mai mic, ci chiar este mai mic, noteaza Opel. Cu o lungime totala de 4,37 metri, noul model este cu aproape cinci centimetri mai scurt decat predecesorul sau. De asemenea, cu o inaltime de 1,46 metri, este cu 2,6 centimetri mai scund. Evident, dimensiunile au un impact asupra aerodinamicii si eficientei, noul Astra avand un coeficient aerodinamic de sub 0.30.

Ampatamentul a fost redus si el cu doi centimetri, dar valoarea spatiului interior a crescut. In combinatie cu scaunele nou proiectate, pasagerii din spate se pot bucura de o suplimentare de 35 de milimetri la picioare. In plus, distanta dintre scaunele din fata si spate a fost crescuta – aceasta imbunatateste confortul la drum si senzatia de spatiu.

In functie de model si de nivelul de echipare, noul Opel Astra va fi cu pana la 200 kg (dar cel putin cu 120 kg) mai usor decat predecesorul sau. Arhitectura complet noua a vehicului joaca un rol major in reducerea greutatii. Fiecare componenta are un design compact si materiale usoare. Doar greutatea caroseriei a fost redusa cu 20%, de la 357 kg la 280 kg. Masuri suplimentare, legate de sasiu, au dus la inca 50 kg reduse.

Scaunele ergonomice testate si certificate AGR (campania pentru un spate sanatos) sunt, de asemenea, disponibile pe noul model, la fel ca si pe generatia care va iesi din productie. Aceste scaune continua traditia Opel in scaune ergonomice, iar acum vin cu caracteristici suplimentare de confort. Noul Opel Astra va oferi scaun pentru sofer reglabil pe 18 directii. Acesta are functie de masaj, ventilatie si posibilitatea de a ajusta latimea. Si pasagerii din spate au motive sa se astepte la mai mult confort decat inainte: cele doua scaune spate exterioare au posibilitate de incalzire (disponibila optional).

OnStar, Apple CarPlay si Android Auto

Noul Opel Astra este primul nou model Opel care va fi disponibil cu asistenul personal de conectivitate si servicii Opel OnStar inca de la lansare. Opel OnStar va fi introdus in Europa incepand cu august 2015, initial pe un numar de 13 piete.

In plus, noua generatie a sistemului de infotainment IntelliLink va debuta pe Astra. Cum acesta este compatibil cu Android Auto si Apple CarPlay, va facilita integrarea universului smartphone in masina – o premiera in segmentulul din care face parte Astra.

Fiecare sistem construieste pe caracteristicile pe care utilizatorii de smartphone-uri le folosesc cel mai mult. Android Auto este construit in jurul Google Maps, Google Now si abilitatea de a vorbi la Google, precum si pe ecosistemul de aplicatii in dezvoltare, care include WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify. O lista completa de aplicatii suportate sunt disponibile la Android.com/auto.

Apple a CarPlay ia caracteristicile iPhone pe care soferii si-ar dori sa le acceseze in timp ce conduc si le pune pe ecranul din vehicul intr-o maniera inteligenta, simpla. Aceasta permite soferilor sa efecteze apeluri, sa trimita si sa primeasca mesaje si sa asculte muzica, totul direct prin touchscreen sau prin voce, via Siri. Apple CarPlay permite aplicatii care includ telefon, mesaje, harti, muzica si aplicatii compatibile ale unor terte parti. O lista completa a acestor aplicatii poate fi gasita la Apple.com/ios/carplay. Functiile pot fi controlate prin intermediul ecranului tactil de pana la opt inci situat la inaltime pe consola centrala, prin telecomanda de pe volan (controlul volumului) sau prin comanda vocala.

IntelliLux LED

Sistemul de iluminare IntelliLux LED este o noutate absoluta si un element major de siguranta in noul Astra. Sistemul, patentat de Opel, cu matrice de lumini LED de generatie urmatoare, permite condusul cu faza lunga fara orbire si va fi disponibil in clasa compacta pentru prima data pe Astra.

Format din 16 segmente de LED-uri – opt pe fiecare parte a vehiculului – noul sistem de matrice cu LED-uri adapteaza in mod automat si constant lungimea si distributia fasciculului luminos la orice situatie de trafic. In acest proces, sistemul functioneaza alaturi de camera frontala Opel Eye.

Imediat ce vehiculul iese din mediul urban, faza lunga este activata automat si ramane asa. La viteze de 80 km/h, soferii detecteaza obiectele de pe marginea drumului cu pana la 30-40 m mai devreme decat cu iluminarea conventionala cu halogen sau xenon in faza scurta. Acest lucru le acorda in jur de 1,5 m in plus pentru a reactiona.

Nici orbirea ceilalti participanti la trafic nu este o problema. Cand camera detecteaza surse de lumina de la traficul din sens opus sau din spate, LED-urile individuale din zona in cauza sunt dezactivate, taind pur si simplu lumina din jurul respectivelor vehicule. Restul drumului si imprejurimile sale raman puternic iluminate. Cu acest grad de precizie si de adaptare, sistemul ridica tehnologia de iluminare la nivelul urmator.

Sistemul nu doar ilumineaza imprejurimile mai puternic decat sistemele de iluminat conventionale, dar are si o viata mult mai lunga de functionare decat farurile cu lampi cu halogen sau xenon. Un alt avantaj este faptul ca miscarile mecanice nu mai sunt necesare in far – segmentele LED individuale se activeaza sau dezactiveaza in functie de situatie, ceea ce contribuie, de asemenea, la durabilitate.

Opel Astra si originile sale din 1936

Povestea de succes a Opel in clasa compacta incepe cu modelul Kadett, in 1936, si va fi continuata de noul Astra, a unsprezecea generatie de masini compacte Opel si a cincea generatie a numelui de model Astra. Pana in prezent, 24 de milioane de masini din clasa compacta, Kadett si Astra, au iesit de pe portile fabricilor.

citeste AICI toate stirile legate de Salonul Auto de la Frankfurt 2015

Opel Astra (sursa - Opel)

comenteaza si pe gmclub

Lasa un comentariu