Acasa Industrie Jaguar Land Rover analizeaza patru tari din Europa de Est pentru a deschide o uzina auto. Romania NU este printre ele

Jaguar Land Rover analizeaza patru tari din Europa de Est pentru a deschide o uzina auto. Romania NU este printre ele

de Vlad Barza

(sursa - Jaguar)
(sursa - Jaguar)

Jaguar Land Rover, companie detinuta de grupul indian Tata, este aproape de alegerea unui loc pentru o uzina in Europa de Est, in „carti” fiind Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia, scrie Financial Times. JLR va produce un numar record de 500.000 de masini anul acesta, iar noua uzina ar putea avea o capacitate de 250.000 unitati.

Jaguar Land Rover s-a extins puternic in ultimii ani, cu fonduri venite de la indieni, iar acum este nevoie de o noua unitate de productie. JLR are in China o mare uzina, iar in Regatul Unit are trei uzine auto si una de motoare.

Insa, asa cum au spus si sefii grupului Tata, Marea Britanie nu ofera suficiente subventii marilor companii, spre deosebire de Europa de Est care face practic  mult mai multe lucruri pentru a atrage investitorii. Publicatia Autocar spune ca la noua uzina ar putea fi construit viitorul Land Rover Defender.

Cele trei uzine britanice sunt la capacitate maxima si este nevoie de un nou sit de productie aflat aproape de Europa de Vest. Daca va fi sa fie aleasa Ungaria exista mari sanse ca uzina sa fie situata in zona Gyor (la granita cu Austria unde exista o baza de furnizori pentru fabrica Audi).

Cele patru tari candidate la noua uzina produc anual in total 3 milioane de masini, adica aproape la fel de multe precum Marea Britanie si Franta la un loc. In plus, tarile est-europene au, nu doar forta de munca mult mai ieftina, ci si foarte bine calificata, iar infrastructura s-a imbunatatit substantial in ultimii ani.

JLR a produs 460.000 de masini anul trecut si isi propune 500.000 pentru anul in curs. Pe termen mediu dorinta este sa se ajunga la doua milioane masini, la fel ca marcile germane premium. Modelul „vedeta” al companiei este Range Rover Evoque care in fiecare din ultimii trei ani si-a gasit 50.000 de clienti in Europa.

In cehia s-au produs anul trecut 1,25 milioane automobile, in Slovacia 993.000, in Polonia 593.000, iar in Ungaria, 227.000.

Lasa un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notifica-ma despre