Lupta pentru a aduce pe piata motoare pe benzina cat mai eficiente a dus la aparitia unor noi tehnologii si motorizari de mic litraj care, cel putin pe hartie, au specificatii la care propulsoarele de acum zece ani ar putea doar sa viseze. Asa ca intr-o industrie auto „nebuna” dupa downsizing doar cateva marci mai pastreaza in gama propulsoare natural aspirate. Iata cum se descurca un astfel de propulsor, actualizat la vremurile noaste, in comparatie cu mai multe motoare turbo de pe piata.
Mazda2 este singura masina din aceste clipuri care un motor natural aspirat si, chiar daca nu este cea mai puternica dintre toate, este totusi cea mai rapida. Masina are un propulsor de 1,5 litri care dezvolta 115 CP si o cutie de viteze manuala cu sase trepte. Este un bun exemplu care arata ca o masa redusa si o cutie de viteze manuala foarte buna poate aduce pentru sofer performante mai bune decat un turbo mic cu transmisie cu dublu ambreiaj de ultima generatie. Mai multe despre aceasta Mazda2 poti citi AICI.
Ford Fiesta Black Edition ascunde sub capota cea mai puternica declinare a motorului Ford 1.0 EcoBoost, cu trei cilindri: 140 CP. Propulsorul este cuplat la o transmisie manuala cu cinci trepte. Cei 25 CP in plus ai lui Ford Fiesta nu sunt de ajuns pentru a „bate” performantele Mazda2 1.5 SKYACTIV-G. Mai multe despre aceasta masina, AICI.
Noul Opel Corsa are un motor turbo pe benzina de referinta daca ne uitam la silentiozitate si vibratii. Cu aceeasi putere (115 CP) ca Mazda2 din exemplu, modelul Opel este cu peste 1,5 secunde mai lent in ceea ce priveste sprintul pana la 100 km/h. Mai multe despre aceasta masini poti citi AICI.
Renault Clio TCe 120 EDC beneficiaza de motor turbo pe benzina de 1,2 litri si transmisie cu dublu ambreiaj de ultima generatie. Cu toate acestea, timpii de accelerare sunt inferiori masinii cu motor natural aspirat. Mai multe despre aceasta masina, AICI.
Dacia Sandero TCe 90 este cea mai slaba masina dintre toate si are cel mai mic motor, fiind evident faptul ca performantele sunt inferioare celorlalte modele. Pe acest model Dacia este exemplificat downsizing-ul dus spre extrem, cu motor de doar 0,9 litri. Chiar si asa, performantele masinii sunt decente raportate la putere si motor. Mai multe despre aceasta masina, AICI.