Daimler AG a primit, in Nevada, SUA, dreptul de a testa pe drumurile publice camioane capabile sa se conduca singure, fiind o premiera mondiala pentru aceste tipuri de vehicule. Germanii spun ca in 2025 vor putea vinde astfel de camioane, transportatorii fiind mult mai decisi sa adopte tehnologia, in comparatie cu publicul larg, care este foarte sceptic. Statul american Nevada este mult mai potrivit pentru aceste teste: traficul e mai redus, drumurile sunt largi si autoritatile sunt dornice sa vada aceste vehicule pe sosele.
Dupa mai bine de 15.000 km de teste facute pe drumuri cu circuit inchis, autoritatile statului Nevada au avut curajul de a da placute de inmatriculare pentru doua camioane Daimler autonome.
Wolfgang Bernhard, membru al board-ului de conducere al Daimler, spune ca in 2025 astfel de camioane vor fi la vanzare si adauga ca sectorul camioanelor va adopta mult mai repede vehiculele autonome, fata de segmentul de pasageri. Asta fiindca vehiculele de transport merg mult mai mult pe autostrada, mediu propice tehnologiei autonome. E vorba de un mediu cu un trafic mult mai simplu decat in orase, unde apar variabile numeroase pe care computerul trebuie sa le detecteze.
In plus, transportatorii au motivatia financiara de a adopta camioane care se conduc singure macar pe anumite portiuni de drum fiindca pot face economii extrem de mari.
Nevada si California sunt statele americane care au avut cel mai mult curaj in a crea reguli pentru vehiculele autonome si mai ales in a da le drept de circulatie. Daimler a ales SUA nu doar datorita deschiderii autoritatilor, dar si fiindca vanzarile de camioane sunt consistente acolo. In plus, desi compania a facut teste la inceput in Germania, tara europeana nu a mers atat de departe precum statul american Nevada si are reguli restrictive.
In Nevada traficul este redus fata de alte locuri din America, drumurile sunt mai late si exista autostrazi pe care tehnologia poate fi testata in siguranta.
Sefii Daimler spun ca aceste vehicule vor deveni si mai viabile cand mai multe state americane le vor da drept de circulatie pe drumurile publice.
Wolfgang Bernhard spune ca eroarea umana este cauza a 90% dintre accidentele de circulatie, iar camioanele autonome pot reduce mult acest procent.
Politicienii si autoritatile vor ca in viitorul indepartat accidentele in care sunt implicate vehicule autonome sa fie tratate mult mai dur decat accidentele rutiere pentru care eroarea umana este responsabila. Martin Daum, director general executiv (CEO) Daimler Trucks North America, spune ca sistemul propus de companie face condusul mult mai sigur: „Chestiunea tine pana la urma de cat putem sa acceptam faptul ca greselile facute de o masina, de un computer, sunt la fel de acceptabile precum greselile umane”.