Acasa Curiozitati Dezbatere furibunda in Finlanda: Este normala o amenda de 54.000 de euro pentru depasirea vitezei legale cu 23 km/h?

Dezbatere furibunda in Finlanda: Este normala o amenda de 54.000 de euro pentru depasirea vitezei legale cu 23 km/h?

de Vlad Barza

Drum regional din Finlanda (sursa - Wikimedia Commons)

La inceput de martie un finlandez a primit o amenda de 54.000 de euro pentru ca a condus cu 103 km/h intr-o zona unde limita legala era de 80 km/h. Suma este calculata printr-un sistem controversat din tara scandinava unde, oamenii care au venituri foarte mari, platesc si amenzi uluitor de mari. Omul de afaceri este furios si spune ca Finlanda e o tara in care este imposibil de trait daca esti bogat. El ameninta ca se va muta din Finlanda, insa multi i-au raspuns ca poate pleca linistit daca nu-i place sa respecte regulile.

New York Times relateaza controversa creata in jurul amenzii de 54.000 de euro primita de omul de afaceri Reima Kuisla care activeaza in domeniul imobiliarelor. Conform legii finlandeze, amenzile sunt calculate in functie de venituri, iar Kuisla a avut in 2013 venituri de 6,5 milioane euro.

Finlanda, ca si alte tari nordice, are un sistem de taxare progresiva, unde cei cu venituri mari au cel mai mult de plata. La fel se intampla si la amenzi unde, ideea generala este ca o persoana foarte bogata trebuie sa plateasca mult mai mult pentru aceeasi infractiune, in comparatie cu un om cu venituri mici.

De exemplu, daca depaseste cu 23 km/h viteza maxima legala un om cu venituri anuale de 300.000 euro, amenda este de 1.480 euro, in timp ce daca veniturile anuale sunt de 50.000 euro, amenda ar fi de 345 euro.

Reima Kuisla nu s-a multumit numai sa conteste amenda, ci a postat pe Twitter numeroase mesaje de protest. El spune ca Finlanda e o tara in care e imposibil de trait daca esti foarte bogat, fiindca sistemul este gresit gandit si descurajant de-a dreptul.

Ziarele, dar si numerosi finlandezi care au postat comentarii pe internet, au luat insa partea statului si spun ca afaceristul ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte de a depasi viteza legala. Oamenii mai spun si ca daca vrea sa plece din tara, e binevenit sa faca asta, din moment ce nu vrea sa respecte legile tarii.

Totusi, a fost demarata o dezbatere la nivel national si o comisie va analiza coerenta sistemului judiciar, fiindca in Finlanda depasirea vitezei legale este considerata o infractiune extrem de grava, insa spre exemplu pentru crima se pot da pedepse de sub noua ani, cu posibilitatea de eliberare dupa patru ani si jumatate. Mai mult, daca cel amendat ar fi depasit viteza cu sub 20 km/h, amenda ar fi fost de 100 de euro.

Sistemul finlandez de calcul al amenzilor este vechi, isi are originea in anii 20′ si a fost perfectionat in anii 70′ cand s-au stabilit o serie de formule complicate. Atunci insa, statul nu avea cum sa verifice veniturile soferilor care declarau cat doreau si erau crezuti. Acum, aceste lucru nu mai este posibil fiindca statul are evidente clare.

Kuisla atrage atentia ca polticile fiscale finlandeze descurajeaza antreprenorii din cauza taxelor mari mai ales pe mosteniri unde se ajunge la o taxa de peste 50% din valoarea bunurilor.

Kuisla nu este insa la prima amenda. In 2013 a mers cu 122 km/h intr-o zona unde limita era 80 km/h si s-a ales cu o penalizare de 85.000 de dolari, redusa insa la 7.000 dolari dupa contestare.

Cea mai mare amenda a fost in 2002 cand, un drector Nokia care „gonea” pe un Harley Davidson prin Helsinki a fost amendat cu 103.000 dolari.

Lasa un comentariu