Conform prevederilor legislative votate marti, 28 aprilie, de Parlament European (PE), toate noile modele de masini si microbuzele vor fi echipate, pana la 31 martie 2018, cu sisteme de apel de urgenta automat (eCall) care sa alerteze serviciile de salvare in cazul unui accident. In 2014, au fost 25.700 de victime in accidente rutiere in UE. Aceste sisteme ar putea reduce aceste cifre cu pana la 10% pe an. Statele vor trebui sa creeze pana atunci o infrastructur, iar CE estimeaza ca sistemul va adauga aproximativ 100 de euro la costul masinii.
Sistemul a fost propus inca din 2012, dar au fost o serie de amanari fiindca parlamentarii nu au putut cadea de acord pe toate detaliile. Sistemul are si o opozanti care spun ca prin eCall soferii vor putea fi mereu monitorizati.
„Integrarea sistemului eCall bazat pe tehnologia 112 in intreaga Uniune va contribui la cresterea sigurantei rutiere in toate cele 28 de state membre. Parlamentul European a subliniat mereu ca prioritatea este reducerea numarului de victime si a gravitatii ranilor. eCall ca serviciu public, gratuit pentru toti cetatenii, indiferent de tipul de masina sau de pretul de achizitie, va contribui la acest obiectiv comun”, a spus raportorul Olga Sehnalova din Cehia
Sistemul eCall din masini utilizeaza tehnologia apelului de urgenta 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare in cazul unor accidente grave. Astfel, echipele de salvare vor putea decide imediat tipul si dimensiunea operatiunii de salvare necesare si vor putea ajunge mai repede la accident, salvand mai multe vieti si reducand gravitatea ranilor. Costurile blocajelor de trafic ar fi, de asemenea, reduse.
Deputatii au intarit clauza legislativa privind protectia datelor pentru a impiedica urmarirea autovehiculului cu sistem integrat eCall inainte de producerea accidentului. Conform noilor norme, apelul automat va oferi serviciilor de salvare doar date minime de baza, cum ar fi tipul masinii, carburantului, ora accidentului, locatia exacta si numarul pasagerilor.
Normele precizeaza ca datele stranse prin sistemul eCall de centrele de urgenta sau de furnizorii lor de servicii nu trebuie transferate catre terte parti fara consimtamantul explicit al persoanei respective. Producatorii vor fi obligati sa se asigure ca tehnologia eCall permite stergerea completa si permanenta a datelor colectate.
Toate modelele noi de masini de pasageri si vehicule comerciale usoare vor fi echipate cu sistemele eCall din 31 martie 2018. Deputatii au inclus, de asemenea, obligatia pentru Comisia Europeana de a evalua, trei ani mai tarziu, daca aceste echipamente ar trebui incluse si in alte tipuri de autovehicule, cum ar fi autobuzele, autocarele sau camioanele.
Aceste reguli noi stabilesc obligatii pentru producatorii de masini. In iunie 2014, un set separat de reguli a intrat in vigoare prin care statele membre sunt obligate sa creeze pana la 1 octombrie 2017, infrastructura necesara functionarii sistemelor eCall.
Votul din Parlament incheie procedura legislativa UE. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.