Acasa Romania Timbrul de mediu va ramane neschimbat in urmatoarele luni. Ministerul Mediului nu are intentia sa-l modifice prea curand

Timbrul de mediu va ramane neschimbat in urmatoarele luni. Ministerul Mediului nu are intentia sa-l modifice prea curand

de Vlad Barza

Gratiela Gavrilescu (sursa - Ministerul Mediului)

Controversatul timbru de mediu introdus la 15 martie 2013 nu va fi schimbat in urmatoarele luni, insa e posibil sa porneasca discutii pe tema unor posibile modificari, a spus noul ministru al Mediului, Gratiela Gavrilescu. E foarte putin probabil sa fie schimbari in 2015, iar daca e ca modificarea timbrului sa apara, aceasta s-ar putea intampla cel devreme in 2016. „In viitor ne putem gandi la o schimbare, dar numai dupa ce discutam cu toata lumea, cu APIA, cu ONG-urile, cu societatea civila, fiindca nu vreau sa fac nimic pana nu aflu cat mai multe date din piata”, a spus pentru HotNews.ro, ministrul Mediului.

In opt ani de cand exista „taxa auto” s-au facut multe schimbari ale formulei de calcul si niciuna nu a putut multumi pe toata lumea. Mai mult, majoritatea formulelor care s-au „perindat” nu respectau principiul „poluatorul plateste”. Nici timbrul de mediu aflat in vigoare de la 15 martie 2013 nu este prea grozav, piata second-hand avand de suferit din cauza taxelor mari ce trebuie platite la tranzactionare.

In toti acesti ani, cand a venit un nou ministru la Mediu s-au aplicat si modificari, astfel ca luni, la prima conferinta de presa a ministrului Gratiela Gavrilescu (care ocupa functia din decembrie 2014), una dintre intrebari a fost legata de intentia de a modifica timbrul de mediu.

Raspunsul este negativ, cel putin pentru viitorul apropiat. Se vor purta discutii pe aceasta tema, insa intentii de schimbare a timbrului nu par sa existe.

„Astazi, NU luam in calcul vreo schimbare, in perioada urmatoare „stam linistiti”, ca sa zic asa (…) Trebuie sa ne gandim foarte bine. trebuie facute calcule, trebuie analizat foarte bine si din punct de vedere al persoanelor care cumpara si vand, fiindca populatia nu are un buget foarte mare care sa-i permita sa cumpere masini noi”, spune ministrul Mediului.

In bugetul AFM pentru 2014 se estimau venituri de 540 milioane lei din timbrul de mediu, in timp ce in proiectul de hotarare supus dezbaterii publice se estimeaza venituri de 705 milioane lei pentru intreg anul in curs.

In viitorul mai indepartat ar fi insa posibila o schimbare, insa nu se stie cand. Sunt insa sanse mai mari sa se constituie un grup de lucru care sa analizeze mai multe variante, dar lucrurile nu se pot face rapid, ci schimbarile trebuie gandite cu mult timp inainte, macar de la un an la altul.

„In viitor ne putem gandi la o schimbare, dar numai dupa ce discutam cu toata lumea, cu APIA, cu ONG-urile, cu societatea civila, fiindca nu vreau sa fac nimic pana nu aflu cat mai multe date din piata”, spune ministrul Mediului care promite ca, daca e ca timbrul sa fie modificat, se va tine cont si de vocea celor care au bani doar pentru masini second-hand.

Timbrul de mediu a fost introdus la 15 martie 2013 si a fost aspru criticat de posesorii de masini Euro 3 si Euro 4 fiindca depaseste in destule cazuri si 1.000 de euro pentru un model de volum.

Pentru o noua formula trebuie facuta o dezbatere larga fiindca altfel nu se va putea gasi o solutie care sa nu blpcheze piata second-hand.

Lasa un comentariu