Acasa Tehnologie Google, Uber si razboiul zvonurilor SF despre taxi-uri care se conduc singure

Google, Uber si razboiul zvonurilor SF despre taxi-uri care se conduc singure

de Vlad Barza

(sursa - Uber)

Google se gandeste sa lanseze un serviciu de web-taxi care ar putea concura cu Uber si s-ar putea baza pe masinile autonome pe care gigantul american le testeaza de ani buni. Pe de alta parte, Uber a deschis un centru de robotica in SUA pentru a dezvolta taxi-uri care nu au nevoie de sofer, scrie TechCrunch, compania dorind sa dezvolte si propria aplicatie de harti, pentru a nu mai depinde de Google Maps, noteaza WSJ. Un „razboi” dintre Google si Uber pe tema taxi-urilor nu pare insa foarte posibil, din moment ce Google este o companie mult mai puternica si cu experienta in crearea unor modele de business.

Bloomberg citeaza surse care spun ca Google ar vrea sa lucreze la un serviciu de rezervari de masini, iar in cativa ani aceste taxi-uri ar putea fi practic vehicule autonome in care pasagerul e dus unde doreste, fara a mai fi nevoie de sofer. Sursele spun ca cei de la Google i-au informat pe sefii Uber despre intentiile lor. Totusi, masina autonoma a Google este sub forma de prototip si mai repede de zece ani e greu de crezut ca va primi de la autoritati unda verde sa circule pe multe drumuri publice.

Concomitent cu zvonurile despre planul Google au aparut si informatii pe surse despre planurile Uber, care ar fi deschis un centru de robotica in SUA si a angajat 50 de specialisti care sa dezvolte o flota de taxi-uri autonome. Mai mult, se spune si ca Uber ar investi si pentru a crea propria aplicatie de harti, astfel incat serviciul de taxi sa nu mai aiba nevoie de Google Maps.

Pare ca cele doua companii sunt „la cutite” si se ataca dur, insa lucrurile sunt mult mai dezechilibrate. Google Ventures a investit peste 200 milioane dolari in Uber si chiar daca Uber a crescut enorm in ultimii doi ani, fiind evaluata chiar si la 40 miliarde dolari, Google este mult mai puternica.

Pentru Uber va fi greu sa dezvolte o aplicatie de harti la fel de cuprinzatoare precum Google Maps si va fi si mai greu sa creeze o flota de masini autonome, fiindca porneste de la zero. In plus, daca Google vrea sa lanseze un serviciu de taxi in stilul Uber, nu i-ar fi asa de greu, fiind nevoie sa construiasca o aplicatie si sa creeze un model de business. Chiar daca ar pierde bani, pentru Google nu ar fi un dezastru fiindca gigantul online are lichiditati.

Uber are mari probleme din cauza protestelor taximetristilor suparati ca au concurenta neloiala, astfel ca orice companie care vrea sa creeze un model de business asemanator trebuie sa gaseasca o cale sa nu intre in centrul scandalurilor.

Cat despre taxi-urile care se pot conduce singure, ele nu vor fi prea usor acceptate de public, chiar daca tehnologia auto va permite lansarea unor astfel de masini intre 2020-2025. Procedeul de a fi acceptate pe drumurile publice va fi anevoios pentru aceste masini, la fel si gradul de acceptare in randul potentialilor clienti va creste greu fiindca nu prea ai cum sa ai incredere intr-un software care sa se descurce in toate situatiile din trafic.

Lasa un comentariu