Acasa Tehnologie Germania va testa masini autonome pe o sectiune de autostrada

Germania va testa masini autonome pe o sectiune de autostrada

de Vlad Barza

Interiorul conceptului Mercedes F 015 (sursa - Mercedes)

Germania va incepe sa instaleze diversi senzori pe o portiune a autostrazii A9 pentru a pregati terenul in vederea testarii masinilor capabile sa se conduca singure. Testele ar trebui sa inceapa la final de 2015, dar inainte de 2020 e greu de crezut ca un astfel de model va fi la vanzare.


Marii producatorii auto germani testeaza de ani buni vehicule autonome, dar acum ministerul german al transporturilor preia initiativa si vrea sa testeze astfel de autoturisme pe un segment al aglomeratului Autobahn A9 care face legatura intre Munchen si Berlin.

Practic se va incepe cu o „digitizare” a sectiunii, ceea ce inseamna instalarea unor senzori si aparatura de masurat care sa permita masinilor sa comunice intre ele, dar si cu soseaua.

Desi masinile autonome au fost testate in mai multe tari, inclusiv Germania, proiectul pilot va insemna ca in premiera un segment de drum public german va fi echipat special pentru acest tip de vehicule.

Si in Marea Britanie vor incepe teste cu masini autonome in 2015, in timp ce cateva state SUA au dat unda verde acestor incercari. Teste limitate au fost facute si in Suedia si Spania.

Google testeaza masini autonome de peste cinci ani, iar in 2014 a prezentat propriul prototip. Compania a constatat ca e mult mai viabil sa faca un model complet autonom decat unul la care sa se alterneze extrem de rapid intre controlul preluat de sofer si 100% autonomie.

Lansarea comerciala a unei masini autonome nu se va produce mai repede de 2020, chiar daca tehnologia va avansa mult. Marile probleme tin de raspunderea in caz de accident cu o masina autonoma, un alt obstacol fiind frica de a lasa condusul in seama unui computer care poate sa aiba erori.

Lasa un comentariu