Acasa Dacia Noi negocieri esuate intre conducerea Dacia si sindicate. Greva pare iminenta

Noi negocieri esuate intre conducerea Dacia si sindicate. Greva pare iminenta

de Adrian Mitrea

Angajati Dacia (sursa - 0-100.ro)

O noua sedinta de negocieri a avut loc joi, 15 ianuarie,intre Administratia Dacia si Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD), insa nici de aceasta data nu s-a ajuns la un acord, iar acum greva pare iminenta. Reamintim ca SAD cere o marire a salariului cu circa 15% pentru operatori, iar conducerea Dacia a oferit o crestere de sub 5%.

„Administratia regreta faptul ca SAD refuza cu obstinatie sa faca pasi concreti spre incheierea unui nou Contract Colectiv de Munca (CCM) si alege in continuare calea conflictului. Un conflict de munca prelungit ar fi in detrimentul tuturor partilor, punand in pericol viitorul activitatii si al locurilor de munca pe platforma Dacia”, spune compania, intr-un comunicat de presa.

Urmatoarea sedinta de negocieri va avea loc vineri, 16 ianuarie, iar procedura de conciliere prevazuta de lege este programata pentru miercuri, 21 ianuarie, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Arges.

Dacia sustine in continuare varianta unui Contract Colectiv de Munca valabil doi ani si angajarea companiei la un volum de fabricatie ridicat, insa in urma opozitiei Sindicatului Automobile Dacia (SAD) administratia le-a propus operatorilor o crestere salariala de 90 lei pe 2015 si o prima de rezultat in valoare de 1.000 lei.

„Administratia sustine in continuare ca incheierea unui Contract Colectiv de Muncă pe 2 ani (2015-2016) ar permite garantarea unor volume de fabricatie la un nivel ridicat pe următorii doi ani si, in consecinta, mentinerea celor trei schimburi. Administratia nu intelege de ce SAD nu doreste un contract pe doi ani”, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

Un contract pe un an ramane posibil, dar nu ar permite garantarea volumelor de fabricatie, noteaza producatorul auto national, detinut de grupul francez Renault.

Totusi, conducerea Dacia si-a aratat deschiderea si pentru incheierea unui Contract Colectiv de Munca pe un an si a facut urmatoarea oferta:

Propuneri salariale Dacia 8 ianuarie 2015 (sursa - Dacia)

La sfarsitul perioadei de valabilitate a Contractului Colectiv de Munca (CCM) 2014, Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a refuzat prelungirea perioadei de negociere si a anuntat marti, 6 ianuarie 2015, ca va declansa conflictul de munca.

Revendicarile de cresteri salariale ale SAD sunt total nerealiste: cresteri salariale de 400 lei (echivalentul a +15% pentru operatori), precum si prima de rezultat de 2.300 lei (+65% fata de prima acordata in 2014)”, potrivit Dacia.

Compania spune ca aceste sume anuntate de catre SAD au fost declarate ca negociabile.

0-100.ro scria in decembrie 2014 ca la Dacia au reinceput negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca (CCM), pentru 2015, iar de aceasta data Administratia a venit cu o propunere de CCM pe o durata de doi ani. Propunerea nu e pe placul sindicatului deoarece oamenii nu ar mai avea dreptul la greva in fiecare an, ci doar o data la doi ani, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Situatia este de inteles de ambele parti. Grupul Renault isi doreste un mediu mai previzibil in care sa-si desfasoare activitatea, fara amenintarea protestelor in fiecare debut de an. Oficialii companiei spun ca in fiecare an au fost cresteri salariale, iar nivelul salarizarii este acum unul decent, peste medie, comparativ cu posturi similare din industria romaneasca.

Sindicatul se uita mai degraba la interesul imediat al angajatilor si preseaza in fiecare an pentru cresteri semnificative ale salariilor (din punct de vedere procentual, nu valoric – n.r.).

Situatia este delicata deoarece uzina din Maroc a Grupului Renault este tot mai competitiva. Acolo sunt produse modelele Lodgy, Dokker, Dokker Van si Sandero (o parte din productia din Romania fiind mutata acolo – n.r.).

In urmatoarea perioada, pana la sfarsitul primului trimestru din 2015, ar trebui sa aflam la ce rezolutie se va ajunge, fie varianta cu un contract mai stabil, pe doi ani, fie varianta de pana acum, cu renegociere anuala.

Prin contractul Colectiv de Munca (CCM) pe 2014 salariatii au primit o crestere de 7% (fata de +6% in 2013), plus o prima de rezultat si o prima exceptionala.

Lasa un comentariu