Acasa Mercedes-Benz Dieter Zetsche, CEO Mercedes-Benz: Masina devine un smartphone pe roti

Dieter Zetsche, CEO Mercedes-Benz: Masina devine un smartphone pe roti

de Vlad Barza

Mercedes-Benz F 015 Luxury (sursa - Daimler)

Industria auto e mai prezenta ca niciodata la targurile de tehnologie, in timp ce marile companii de IT vor, mai mult ca niciodata, sa patrunda rapid in autoturisme. Nu e de mirare ca „masina devine un smartphone pe roti”, asa cum a spus Dieter Zetsche, seful Mercedes-Benz, intr-un interviu pentru BBC. Gigantul auto german se apropie de masina capabila sa se conduca singura, iar industria IT contribuie cu multe elemente la acest obiectiv.

„Fuziunea dintre lumea tehnologica din Silicon Valley si dintre lumea auto reprezinta o oportunitate fantastica. Pe de-o parte avem masina conectata care aproape devine un smartphone pe roti si pe de alta parte avem drumul catre masina autonoma”, spune Dieter Zetsche, CEO Mercedes-Benz.

„Cert e ca in viitor poti avea timpul tau propriu, privat, pe care il poti folosi fie la condus, fie pur si simplu stand in masina, fie ca lucrezi sau te relaxezi”, mai spune unul dintre cei mai importanti oameni din industria auto.

El a vorbit des in ultimul timp despre masina autonoma si despre obiectivul Mercedes-Benz de a aduce o masina de serie 100% autonoma si 100% sigura in 2020. Cele mai mari obstacole nu sunt insa cele tehnologice, ci sunt etice: cine va fi responsabil in cazul unui accident si mai ales cum vor decide algoritmii in situatii limita, cand singura solutie este sa lovesti un obstacol sau altul?

Tehnologia se va imbunatati si are tot mai multe in comun cu oamenii, spune Zetsche, vorbind despre conceptele avansate prezentate la CES Las Vegas in 2014 si la Salonul Auto de la Detroit.

„Aceste masini au senzori, sunt aproape umane. De fapt as putea spune ca sunt super-umane, pentru ca au timpi zero de reactie, pot vedea noaptea si pot detecta tot ce se intampla in jur pentru a lua deciziile corecte, pe baza unor harti de navigatie foarte precise. Asadar, masina poate deveni autonoma si poate ajunge din punctul A in punctul B fara interventia soferului. Spre exemplu, daca e traficul aglomerat si condusul devine plictisitor, poti sa folosesti timpul mult mai bine, relaxandu-te, lucrand sau tinand videoconferinte cu parteneri de pe alte continente. Ceea ce in trecut era SF, devine in curand realitate”, explica Zetsche.

Intrebat cand va aduce Mercedes-Benz o masina complet autoonoma pe sosele, Zetsche a spus ca asta se va intampla in deceniul urmator.

Au devenit companiile auto si companii de IT, dat fiind ca se imbina atat de multe tehnologii? Seful Mercedes-Benz spune ca internetul aduce noi capabilitati in masina, iar acesta este un lucru extraordinar si o oportunitate pe masura.

Crede Dieter Zetsche ca Google poate deveni un rival al Mercedes-Benz? „Google este un potential partener, iar cele doua lumi (IT-ul si auto – n.r.) fuzioneaza si fiecare contribuie cu ceva. S-ar putea sa fie unele zone in care vom concura, insa in majoritatea ne vom completa si ne vom uni fortele”.

Dieter Zetsche, CEO al Daimler (sursa - Daimler)

Lasa un comentariu