Acasa Nissan Nissan colaboreaza cu NASA pentru dezvoltarea unor vehicule care se conduc singure

Nissan colaboreaza cu NASA pentru dezvoltarea unor vehicule care se conduc singure

de Vlad Barza

Parteneriat Nissan-NASA (sursa - Nissan)

Nissan si agentia americana NASA au anuntat un parteneriat pentru dezvoltarea de vehicule autonome in urmatorii cinci ani, ambele companii avand astfel de aplicatii: Nissan pe Pamant, iar NASA, in spatiu. Proiectul se va desfasura in Silicon Valley, iar pana la final de 2015 primele masini vor iesi pe teren, la teste. Nissan si-a propus ca in 2020 sa lanseze o masina autonoma, in timp ce NASA vrea sa perfectioneze rover-ele cu care exploreaza alte planete.

Nissan si agentia spatiala americana NASA au anuntat un parteneriat prin care ingineri ale celor doua organziatii vor lucra la dezvoltarea unor masini capabile sa se conduca singure, pornind de la modele electrice Nissan Leaf.

Colaborarea vizeaza subiecte precum sisteme autonome de condus, interfata om-masina, aplicatii de retelistica si analiza si verificare-software, toate fiind legate de soft si hard sofisticate folosite in vehicule de sosea, dar si spatiale.

Carlos Ghosn, seful Nissan, spune ca Nissan pe Terra si NASA in spatiu sunt puse in fata unor provocari similare cand e vorba de vehicule autonome care sa se deplaseze in siguranta.

NASA va beneficia de experienta Nissan pe partea de tehnologie si componente pentru vehicule autonome si va ajuta NASA la cercetarea de aplicatii de transport si software pentru testarea unor vehicule robotice.

Nissan poate folosi baza NASA Ames Research Center si primul pas consta in crearea unor harti digitale super-detaliate ale centrului de teste, astfel incat vehiculele autonome dezvoltate de Nissan sa poate fi testate inca din 2015.

Carlos Ghosn spune ca Nissan are multe de invatat de la NASA care a reusit un lucru extraordinar: sa opereze de la distanta vehicule care explorau planete aflate la milioane de kilomentri distanta, exemplele cele mai cunoscute fiind rover-ele care au ajuns pe Marte. Constructorii auto pot invata de la NASA cum sa faca vehicule extraordinar de rezistente si de fiabile, dar si despre interactiunea om-masina, mai spune Ghosn.

Lasa un comentariu