Acasa Tehnologie CES 2015: Industria auto germana ia fata tuturor. BMW iDrive cu touch si gesturi, Audi A7 Sportback autopilotat, smartphone in loc de cheie de contact de la Volkswagen

CES 2015: Industria auto germana ia fata tuturor. BMW iDrive cu touch si gesturi, Audi A7 Sportback autopilotat, smartphone in loc de cheie de contact de la Volkswagen

de Adrian Mitrea

BMW iDrive cu touchscreen (sursa - captura YouTube)

Industria auto germana jubileaza in acest an la CES (Consumer Electronics Show), un eveniment care in ultimii ani a castigat enorm in insemnatate pentru industria automobilului. Cateva dintre cele mai interesante tehnologii prezentate la CES 2015 sunt sistemul multimedia BMW iDrive cu touchscreen, Audi A7 Sportback autopilotat (autonom) si cheia de contact inteligenta de la Volkswagen, disponibila pe smartphone. Alte cateva varfuri tehnologice, pe care le vom gasi pe masini pana in 2020, in acest articol.

Pozitionarea tot mai avantajoasa pentru sofer a ecranelor multimedia din masini duce inevitabil, iata, la folosirea unora cu touch, dupa cum arata BMW. Actionarea prin gesturi este de asemenea posibila. Acest iDrive cu touchscreen este asteptat curand pe piata, poate chiar o data cu noul BMW Seria 7, care se va gasi in showroom-uri din 2015.

De asemenea, BMW a adus la CES 2015 si o masina BMW i3 capabila sa evite singure obstacolele, fiind promovata ca o masina in care nu poti sa faci accident. Acest concept arata ca ideile si tehnologia deja exista si totul functioneaza, astfel incat ramane o chestiune de timp pana ce implementarea in serie va avea loc.

Scuterul Gogoro, facut de fosti executivi din HTC, vrea sa fie un fel de Tesla Model S pe piata scuterelor: revolutionar, usor de folosit si performant. Scuterul are doua baterii in forma de prisma dreptunghiulara, cu manere, care pot fi scoase cu usurinta de sub sa. Ele pot fi inlocuite manual cu altele complet incarcate si, de asemenea, sunt gandite pentru a asigura functionarea si a altor dispozitive care folosesc energie electrica. Ideea seamana cu cea a buteliilor cu gaz pentru aragaz, la un nivel mai avansat, desigur.

Fara sa fie o noutate absoluta, Audi A7 Sportback autonom a reusit sa capteze atentia intr-un mod inedit la CES 2015. Initial masina (un RS 7 Sportback – n.r.) a parcurs in regim de cursa circuitul de la Hockenheim, in octombrie 2014, iar acum a transportat cinci jurnalisti pe o distanta de aproape 900 km, cu pornire din Silicon Valley si avand ca destinatie CES Las Vegas.

Tot de la Audi vine si o tableta special dezvoltata pentru industria auto, adica foarte rezistenta la schimbari de temperatura si in caz de accident. Se pare ca aceasta tableta va fi oferita ca optiune pentru noul Audi Q7.

Noul Audi Q7 va gazdui si cel mai modern sistem de conectare cu telefonul mobil disponibil la aceasta ora de la Audi. Parte a tehnologiilor Audi connect, noua interfata de conectivitate cu telefonul mobil ruleaza Apple CarPlay si Android Auto.

Deloc de neglijat este si panoul cu instrumente virtual, tot de la Audi, care isi va face si el debutul pe noul Q7. Audi mai foloseste o tehnologie similara pentru actualul TT, insa tinand cont de functionalitati si specificul masinii, instrumentele de bord virtuale de pe Q7 sunt totusi diferite. Ecranul este un TFT de 12,3 inch.

Marca Volkswagen inglobeaza la CES 2015 in Golf R Touch tot ce inseamna tehnologie noua. La aceasta masina butoanele fizice sunt inlocuite de unele virtuale, unele comenzi pot fi transmise prin gesturi, iar cheia de pornire devine smartphone-ul. De asemenea, sistemul multimedia al masinii este compatibil cu MirrorLink, Apple CarPlay si Android Auto.

Volkswagen Golf R Touch (sursa - Volkswagen)

Ca detaliu de culoare, la CES 2015 si-a facut aparitia si telefonul mobil Tonino Lamborghini, care costa 6.000 dolari.

Lasa un comentariu