Acasa Tehnologie CES 2015: NVIDIA a lansat un super-procesor gandit pentru masini autonome, roboti si drone

CES 2015: NVIDIA a lansat un super-procesor gandit pentru masini autonome, roboti si drone

de Vlad Barza

Jen Hsun Huang, CEO Nvidia (sursa - Nvidia)

NVIDIA a lansat la targul CES Las Vegas un nou procesor puternic gandit sa gestioneze aplicatii video sofisticate pe autoturisme cu un grad sporit de autonomie. „Masina viitorului va avea o enorma abilitate computationala si credem ca numarul de display-uri din masina va creste foarte repede”, spune seful companiei. Procesorul mobil Tegra X1 ii succede lui Tegra K1 si va ajunge pe autoturisme in prima parte din 2015.


NVIDIA a lansat la CES procesorul mobil Tegra X1, noua generatie de super chip-uri, proiectate pentru a furniza o putere de procesare de peste un Teraflop.

Procesorul este gandit in special pentru sectorul auto, unde NVIDIA si-a sporit mult prezenta in ultimii ani, in special datorita colaborarii cu producatori precum Audi, Mercedes-Benz si Tesla Motors. Combinat cu un soft de ultima generatie, chip-ul poate ajuta la detectarea si citirea semnelor de circulatie si la detectia pietonilor, dar si a vehiculelor care franeaza sau isi schimba directia brusc.

„Credem in dezvoltarea unei noi generatii de masini autonome, roboti si drone care pot vedea si invata folosind un nivel de inteligenta fara precedent”, declara Jen-Hsun Huang, CEO si cofondator NVIDIA. „Aceste sisteme vor permite un plus de siguranta pentru soferi, orase mai bine protejate si un plus de comoditate pentru fiecare dintre noi. Pentru a putea obtine aceasta viziune este nevoie de o serie de dezvoltari tehnologice in domenii precum procesare vizuala si procesare paralela. Datorita puterii de procesare de un Teraflop, Tegra X1 reprezinta un pas important al acestei revolutii”, mai spune Jen-Hsung Huang.

Procesoarele Tegra sunt proiectate pentru sisteme integrate, dispozitive mobile, masini autonome si aplicatii destinate industriei auto. Procesorul Tegra X1 va fi disponibil in produse care vor aparea in prima parte a  anului 2015.

Acesta va fi disponibil in noile computere pentru masini, NVIDIA DRIVE. DRIVE PX este o platforma destinata sistemelor de pilot automat, care ofera posibilitatea de procesare a fluxurilor video provenite de la 12 camere, necesare functiilor Surround-Vision, ce ofera o viziune de 360 de grade in jurul masinii si Auto-Valet, destinata parcarii fara sofer.

DRIVE CX este o platforma completa pentru habitaclul masinii, care va oferi performanta necesara urmatoarei generatii de sisteme de infotainment, oglinzi virtuale si ecrane destinate sistemului de entertainment pentru pasagerii din spate.

Procesorul Tegra X1 a fost proiectat folosind arhitectura pentru GPU NVIDIA Maxwell, disponibila in placile video GeForce GTX 980. GPU-ul procesorului Tegra X1 este dotat cu 256 de nuclee si are capabilitatea de a dubla performanta oferita de predecesorul sau, Tegra K1, care a debutat in cadrul evenimentului Consumer Electronics Show (CES) de anul trecut.

Specificatii tehnice

Tegra X1 ofera suport pentru cele mai importante standare de grafica, precum Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1 si Android Extension Pack, oferind dezvoltatorilor de jocuri suportul necesar pentru a putea lansa jocurile de PC si pe platformele mobile.

  • 256 de nuclee bazate pe arhitectura GPU Maxwell
  • 8 nuclee CPU (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53)
  • Suport pentru video 4K la 60 fps (H.265, H.264, VP9)
  • 1.3 gigapixeli de banda pentru flux video
  • Dezvoltat pe procesul de fabricare de 20 nm

In trimestrul trecut veniturile NVIDIA au fost de 1,22 miliarde dolari, din care 168 milioane dolari au provenit din integrarea procesoarelor Tegra in automobile si diverse produse mobile. Veniturile nete au fost de 173 milioane dolai, cu 50% peste perioada similara din 2013.

NVIDIA Corporation s-a infiintat in 1993, are sediul in Santa Clara (California) si are 8.800 de angajati.

Lasa un comentariu