Acasa Curiozitati Parisul vrea sa interzica dupa 2020 masinile diesel

Parisul vrea sa interzica dupa 2020 masinile diesel

de Vlad Barza

Pe o strada din Paris (sursa - HotNews.ro)
Pe o strada din Paris (sursa - HotNews.ro)

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, spune ca pana in 2020 vrea sa indeparteze masinile diesel de pe strazile capitalei franceze, ca parte a unui plan amplu anti-poluare. Planul prevede si crearea unor zone pietonale noi in centru, iar posesorii de diesel-uri vor fi compensati financiar si incurajati sa foloseasca alte moduri de transport. Doua treimi dintre masinile noi vandute in Franta sunt pe motorina.

Anne Hidalgo spune ca e absolut necesar ca masinile diesel sa nu mai fie permise in oras si spune ca deja a inceput sa le scoata din parcul auto al primariei. Pe 9 februarie va fi discutat planul in consiliul municipal, o prima etapa fiind interzicerea circulatiei masinilor diesel in cateva zile din saptamana si apoi in toate. Ramane de vazut cat de mare va fi zona de interdictie si care vor fi exceptiile, pentru aceste aspecte urmand sa se poate negocieri dure.

Cartea de identitate a masinii va primi un microchip in care sa se precizeze cat de poluanta e masina, iar la intrare in oras vor fi numeroase controale care sa impiedice accesul diesel-uruilor.

In compensatie, statul se gandeste cum sa nu-i infurie pe soferii care nu vor mai avea acces in oras. Li s-ar putea oferi abonamente la sistemul de car-sharing Autolib sau ar primi bani pentru a-si instala borna de incarcare acasa, existand deja o subventie pentru cei care isi iau masini electrice.

Hidalgo a mai spus ca se va propune crearea unor zone pietonale intinse in centrul capitalei, la inceput traficul urmand sa fie interzis doar in weekend in acele zone si apoi in toata saptamana.

In tot mai multe zone vor fi permise doar masinile riveranilor, in timp ce autobuzele, taxi-urile si bicicletele nu vor fi afectate de noile masuri.

Ideea are multi opozanti, mai ales ca 66% dintre masinile noi vandute in Franta sunt diesel, doua tari din Europa de Vest avand ponderi de peste 70%: Irlanda si Portugalia.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica-ma despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments