Acasa Tehnologie VIDEO Toyota a prezentat Mirai, o masina pe hidrogen care va fi lansata in vara lui 2015 si in Europa

VIDEO Toyota a prezentat Mirai, o masina pe hidrogen care va fi lansata in vara lui 2015 si in Europa

de Vlad Barza

Toyota Mirai (sursa - Toyota)

Toyota a prezentat luni la Tokyo modelul Mirai despre care spune ca e prima masina pe hirdogen care va fi comercializata pe scara larga la nivel mondial. Modelul va fi lansat in urmatoarele luni pe piata japoneza, unde va costa echivalentul a 48.000 de euro, iar in vara lui 2015 va ajunge in Europa si SUA. „Masina reprezinta un punct de cotitura in industria auto”, spune Akio Toyoda, seful companiei.

Mirai, care inseamna „viitor” in japoneza, va fi mai intai vandut in Japonia (la circa 48.000 de euro), iar din vara lui 2015 va fi vandut in Europa, dar si in California, statul american ce a incurajat cel mai mult introducerea acestor masini. In plus, Toyota a anuntat ca va investi pentru constructia unor statii de alimentare cu hidrogen in nord-estul Statelor Unite.

Akio Toyoda, seful companiei, spune ca sedan-ul cu patru usi are o autonomie de aproape 500 km, iar alimentarea dureaza sub cinci minute, un imens plus fiind ca emisiile sunt doar de apa. „Hidrogenul poate fi creat din orice, chiar si din resturi menajere”, a spus Toyoda.

Toyota dezvolta de peste 20 de ani vehicule cu pila de combustie si modelele sunt folosite in centrele de testare ale companiei. In 2002 a dat in leasing un numar limitat de SUV-uri, insa acum are planuri mult mai mari.

Honda este compania cu cel mai cunoscut model pe hidrogen, FCX fiind vandut in serie, insa in volume mici.

Automobilele pe hidrogen folosesc tehnologia pilei de combustie si sunt tot masini electrice, insa, spre deosebire de cele incarcabile la priza, stil Nissan Leaf, ele nu trebuie conectate la priza, ci sunt alimentate la o statie speciala cu hidrogen. Practic, asa-numitul “stack” de pile de combustie produce energie electrica ce este stocata in baterii si folosita de motoarele electrice.

Tehnologia pilei de combustie nu este noua, producatori precum Mercedes-Benz, General Motors, Honda, Hyundai sau Suzuki prezentand diverse concepte in ultimele doua decenii.

Toyota Mirai (sursa - Toyota)

Lasa un comentariu