Acasa Foto UPDATE VIDEO, FOTO: Renault a inaugurat uzina din Algeria care va produce Symbol, „fratele geaman” al Daciei Logan

UPDATE VIDEO, FOTO: Renault a inaugurat uzina din Algeria care va produce Symbol, „fratele geaman” al Daciei Logan

de Vlad Barza

In uzina Renault Algeria (sursa - Renault)

Renault a inaugurat luni uzina din orasul algerian Oran unde va fi produs modelul Symbol in 25.000 de unitati/an. Investitiile franco-algeriene sunt de 50 milioane euro, dar spre deosebire de uzina din Maroc, cea algeriana va vinde pe plan local, nu va exporta. In prezent sunt 350 de angajati, iar intr-o a doua faza se va ajunge la o capacitate anuala de 75.000 de unitati, peste cativa ani.

In Algeria se vand anual peste 400.000 de masini, dintre care 74.000 Renault si 37.000 Dacia.

Compania Renault Algérie Production (RAP) are 350 de angajati, o parte dintre ei fiind instruiti si la uzina Dacia din Romania, dar mai ales la un centru de formare creat in orasul Oran.

La inaugurare a fost prezent seful Renault-Nissan, Carlos Ghosn, premierul algerian Abdelmalek Sellal, ministrul francez de externe Laurent Fabius si ministrul economiei, Emmanuel Macron.

Renault spune in comunicat ca noul Symbol va avea echipamente de top rare pe piata algeriana, cum ar fi navigatie prin GPS.

Renault a inceput in septembrie 2013 constructia uzinei din Algeria, langa orasul Oran, dar proiectul a fost mult timp sub semnul intrebarii din cauza neintelegerilor dintre companie si statul nord-african. A doua faza ar trebui sa fie gata in 2019, avand ca efect triplarea capacitatii de productie.

Proiectul este sustinut de statul algerian cu care insa Renault a avut o serie de neintelegeri in 2011 si 2012 legate mai ales de locul unde se va construi uzina, cele doua parti avand opiniii diferite.

Costul realizarii uzinei a fost de 50 milioane euro, Renault contribuind cu 49% din fonduri si statul algerian, cu 51%, Uzina produce Renault Symbol, model care este asamblat si la Mioveni, fiind foarte asemanator cu noua generatie Dacia Logan.

Uzina algeriana va produce doar pentru piata locala unde este cererea pentru masinile Renault si Dacia,

A doua faza de extindere ar trebui sa fie gata in 2019 cand capacitatea de productie ar trebui sa fie de 75.000 masini/an cu un grad de integrare locala de 42%.

Algeria este de zece ori mai intinsa ca Romania (2,3 milioane kmp), iar populatia este de 38 milioane locuitori. Algeria e condusa din 1999 de autoritarul Abdelaziz Bouteflika, veteran al sangerosului razboi de independenta contra Frantei, din anii 60′. Puterea este concentrata in mainile sale, iar la alegerile din aprilie 2014 a obtinut 81% din voturi, castigand al patrulea mandat.

Lasa un comentariu