Continental a primit in ultimii ani numeroase plangeri legate de mirosul insuportabil din jurul fabricii de anvelope din Timisoara, iar grupul german spune acum ca a facut progrese importante pentru eliminarea perceptiei mirosului. Continental are peste 2.000 de angajati la fabrica din Timisoara unde productia de anvelope va fi de 15 milioane anul acesta.
In ultimii ani presa din Banat, dar si cea din capitala a scris despre locuitorii din zona fabricii care s-au plans de mirosurile insuportabile emanate de unitatea producatoare de anvelope. Subiectul a generat multe polemici si a starnit controverse, osciland intre cei care spun ca uzina afecteaza grav sanatatea oamenilor din zona si intre cei care sustin ca Timisoara ar trebui sa fie fericita ca un investitor de calibru se extinde.
Cei de la Continental au demarat in 2013 o serie de teste si acum implementeaza un program pentru a rezolva problema
„Una dintre cele mai importante investitii pentru Continental Anvelope Timisoara, in acest moment, este programul pilot axat pe reducerea perceptiei mirosului din perimetrul fabricii. Desi Compania respecta intru totul reglementarile privind protectia mediului, am decis sa investim proactiv in acest proiect,.Astfel, ne-am coordonat cu expertii nostri de la Hanovra si am hotarat implementarea acestei solutii pentru reducerea perceptiei mirosului. Valoarea totala a investitiei este de 10,5 milioane de euro”, a spus pentru HotNews.ro seful fabricii, Klaus Ohlwein.
Oficialul Continental a detaliat si ce s-a facut si spune ca unitatea prezinta un nivel mai scazut al mirosului decat unele brutarii sau restaurante
„Am realizat testele initiale in 2013, iar in urma primelor rezultate, am efectuat o serie de ajustari si, apoi, am demarat implementarea efectiva. De asemenea, ca un element suplimentar, am realizat si o serie de masuratori independente, care vin in sprijinul declaratiilor noastre. Unul dintre rezultatele acestor studii a fost faptul ca brutariile si restaurantele prezinta un nivel mai mare al mirosului, comparativ cu unitatea noastra”.
Directorul mai spune ca, inainte de a demara programul pilot, in curs de implementare in acest moment, s-a investit peste un milion de euro pentru programe de protectia mediului, „Am instalat 72 de ventilatoare axiale de extractie, in paralel cu actualul sistem de ventilatie mecanic si am plantat o bariera de copaci in vecinatatea fabricii. In ceea ce priveste actualul program pentru reducerea perceptiei mirosului, progresam in ritmul calendarului agreat.(…) Doar pentru programe de protectia mediului, Continental Anvelope Timisoara a investit peste 11,5 milioane de euro, pana in acest moment”.
Continental a deschis in 2000 uzina de la Timisoara, dupa o investitie greenflield, iar in primul an productia a fost de un milion de anvelope, in timp ce acum este de 15 milioane/an. Pana in prezent, la fabrica banateana germanii au investit in total 350 milioane euro, iar pentru 2014-2015 programul de investitii de mediu in valoare de 10,5 milioane euro e cel mai importanta proiect.
„In acest moment, ne axam pe cresterea capacitatii de productie pentru anvelopele UHP (Ultra High Performance), destinate masinilor sportive”, spune directorul fabricii. La Timisoara se produc anvelope de la 13 toli, la 20 de toli, in linie cu cerintele pietei, inclusiv o versiune de anvelope destinate vehiculelor electrice, dar si anvelope pentru vehiculele comerciale usoare (VAN).