Acasa Dacia ​Programul Prima Masina ar trebui sa inceapa la 1 noiembrie. Care sunt conditiile actiunii ce are ca obiectiv vanzarea de 20.000 de masini noi/an

​Programul Prima Masina ar trebui sa inceapa la 1 noiembrie. Care sunt conditiile actiunii ce are ca obiectiv vanzarea de 20.000 de masini noi/an

de Vlad Barza

La Salonul Auto de la Geneva 2013 (sursa - 0-100.ro)

Programul Prima Masina, prin care statul vrea sa incurajeze cumpararea de masini noi de sub 50.000 lei plus TVA, garantand jumatate din valorea creditului, ar trebui sa inceapa la 1 noiembrie si sa aduca anul acesta vanzari de peste 2.500 de unitati, a spus ministrul Economiei, Constantin Nita. Avansul pentru o masina noua va fi de 5-10%, iar creditul se va intinde pe maximum sapte ani. „Sper sa-l putem adopta in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. (…) Vrem sa-l aplicam de la inceput bine, fiindca avem o traditie de idei bune pe care le aplicam prost”, a spus premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.

Ministrul Economiei crede ca pe o piata in care vanzarile de masini noi sunt extrem de mici si persoanele fizice au acces cu greu la credite, un astfel de program va permite tinerilor intre 18 si 35 de ani sa-si ia o masina noua de valoare medie (de pana la 11.500 euro). El mai spune ca un astfel de program stimuleaza cumpararea de masini nepoluante si aduce pe piata „un produs bancar competitiv, cu efecte pozitive asupra vanzarii de autoturisme”. Ca exenmplu, ministrul Economiei spune ca rata medie pentru un automobil de peste 11.000 euro ar fi de 150 euro/luna, la un credit pe sapte ani.

Programul este gandit pentru cei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, insa si cei peste 35 de ani vor putea sa intre in program, diferenta fiind ca prima categorie are prioritate cand e vorba de intrarea in program. Ministrul Nita spune ca pana in prezent s-au inscris patru banci in program.

Se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii programului de la institutiile de credit, pentru achizitia de autoturisme noi. Garantia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentata de autoturismul achizitionat. Valoarea creditului pentru achizitie in cadrul programului este de 50.000 lei plus TVA plus valoarea politei CASCO pentru primul an.

Un atu al programului tine si de dobanda la credit care va fi de circa 6%, cu cateva procente mai mica decat media pietei.  „Costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi ROBOR la trei luni+marja de 3%”

Estimarile ministerului sunt ca programul va incepe la 1 noiembrie, iar anul acesta se vor comercializa 2.500-3.000 masini, iar la anul circa 20.000 de unitati. Ministerul estimeaza ca in doi ani ponderea vanzarilor de masini noi catre persoane fizice va ajunge la 40% datorita programului, fata de o pondere de numai 25% pe piata in prezent.

Programul se adreseaza doar persoanelor fizice si practic pot fi cumparate circa 15-20 de modele noi la preturi de sub 11.500-12.000 euro, cel mai bine fiind plasata marca Dacia, ale carei modele sunt in general sub acest prag.

„Sper sa-l putem adopta in sedinta de guvern de saptamana viitoare. (…) Vrem sa-l aplicam de la inceput bine, fiindca avem o traditie de idei bune pe care le aplicam prost”, a spus premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.

De ce s-a ales sa fie sustinuta achizitia unor masini noi relativ ieftine? Premierul a explicat faptul ca programul este gandit pentru cei cu venituri reduse, nu pentru cei care isi permit masini de 40-50.000 euro.

„Dorim sa incurajam achizitia de masini noi, nepoluante, masini cu o valoare medie, spre scazuta. S-a pus problema daca sa se achizitioneze masini mai scumpe, dar opinia noastra a fost ca prin acest procedeu special finantam totusi achizitia unei masini de valoare medie, nu masini din gama de lux pe care cei care si le doresc au si posibilitatea sa si le cumpere. Ne adresam unui segment cu venituri mai reduse, oameni care nu vor sa-si ia masini de 200.000-300.000 de lei”, a explicat premierul.

„In limitele in care ne permite apartenenta noastra la Comisia Europeana, daca putem sa stimulam productia locala de autotusime, o facem. Nu vreau sa apara acest conflict intre producatorii locali si importatori, evident ca nu putem face nicio discriminare si nu vreau sa va ascund preferinta pentru producatorii nationali, o preferinta pe care mi-o manifest inclusiv eu insumi folosind o masina fabricata in Romania. Asta inseamna forta de munca in Romania, inseamna, nu doar producatorii, ci si toate companiile pe orizontala si inseamna posibilitatea de dezvoltare a industriei in Romania pe care o stimulam cu toate mijloacele pe care Uniunea Europeana ni le permite. Asadar acestea sunt efectele urmarite: sa avem acces la credit pentru tineri, sa avem masini cat mai putin poluante si sa speram ca stimulam in continuare productia interna, evident fara a o discrimina intr-un fel nepermis de legislatia europeana pe cea din restul UE. Daca prin acest proiect, care a fost discutat cu toti cei implicati, se va dovedi dupa discutiile publice, unul de succes, atunci saptamana viitoare putem sa-l adoptam in sedinta de Guvernm si sa intre in vigoare de la 1 noiembrie”, a spus premierul.

Reprezentantii APIA spun ca la program se vor mai face ajustari si n-asr strica ca garantarea sa fie totusi pana la o anumita suma, dar sa poti lua o masina mai scumpa decat in proiectul din prezent.

Lasa un comentariu