Acasa Tehnologie Soferii, avertizati ca folosirea ceasurilor inteligente la volan este la fel de periculoasa ca a telefoanelor

Soferii, avertizati ca folosirea ceasurilor inteligente la volan este la fel de periculoasa ca a telefoanelor

de Vlad Barza

Ceas Nissan Nismo (sursa - Nissan)

Smartwatch-ul –  ceasul inteligent cu sistem de operare – este noul terminal care poate distrage atentia soferilor, mai ales ca se lanseaza modele „pe banda rulanta”. Smartwatch-ul nu trebuie folosit in timpul condusului fiindca poate duce la accidente, nefiind mai putin periculos decat smartphone-ul, avertizeaza asociatii de siguranta din Marea Britanie unde amenzile pornesc de la 100 de lire pentru cei prinsi in fapt.


Ceasurile inteligente sunt inca la inceput, insa si Apple a intrat in peisaj, iar Samsung si Sony au lansat cateva modele, in timp ce companii precum Asus, LG si Motorola isi pregatesc intrarea in piata. Mai mult, producatori precum Nissan si Kia au lansat ceasuri inteligente care se vor a fi atat asistenti ai soferului, cat si piese de fashion.

Cele mai multe ceasuri pot functiona doar sincronizate cu smartphone-ul, insa au aparut si modele independente care functioneaza cu cartela SIM. Cele mai ieftine sunt sub 150 de euro, iar cele mai scumpe, peste 400 de euro.

Asociatii de siguranta a traficului din Marea Britanie avertizeaza ca soferii nu trebuie sa foloseasca ceasurile inteligente cand conduc fiindca gadget-urile le distrag atentia. Chiar daca se poarta la mana, ceasurile trebuie atinse pentru a interactiona cu ele, astfel ca soferul tot trebuie sa ia mana de pe volan. MaI grav, el trebuie sa-si ia si ochii de la drum pentru a privi micul display al ceasului.

Asadar, in Regatul Unit ceasul inteligent va avea acelasi statut ca si smartphone-ul, cei prinsi fiind amendati cu minim 100 de lire sterline si cu puncte de penalizare.

Unele ceasuri, precum cel al Apple, pot fi controlate si vocal, dictand mesaje sau cerand instructiuni prin Siri (la Apple Watch) sau Google Voice (la ceasurile cu Android) Insa ceasurile inteligente, fiind produse aflate la inceputul dezvoltarii lor, aceste comenzi vocale nu functioneaza prea grozav, mai ales daca engleza posesorului nu este excelenta. Consecinta este ca tot va fi nevoie ca cel de la volan sa atinga ceasul, deci sa-si mute atentia de la drum.

Lasa un comentariu