Acasa Fiat Volkswagen a purtat discutii pentru cumparea Fiat, scrie presa germana

Volkswagen a purtat discutii pentru cumparea Fiat, scrie presa germana

de Vlad Barza

Noul Passat (sursa - Volkswagen)

Volkswagen Group a purtat discutii cu detinatorii Fiat Chrysler Automobiles pentru a achizitiona producatorul italo-american, scrie revista germana Manager Magazin. Agentiile internationale de presa citeaza analisti care spun ca o astfel de miscare este posibila, insa companiile nu au confirmat si ar fi multe obstacole de depasit pana la o concretizare a tranzactiei.


Sursele citate spun ca cei mai mari actionari ai Fiat ar vrea sa se concentreze pe Ferrari si sa renunte la masinile de volum. Revista germana mai scrie ca divizia Chrysler ar fi extrem de utila grupului VW in SUA pentru cresterea vanzarilor si a prezentei pe piata. Germanii, pe de alta parte, ar ajunge sa detina si mai mult din piata auto mondiala ca volume, ei deja avand prin toate marcile peste o cincime din piata UE.

Manager Magazin scrie ca Ferdinand Piech de la VW a avut discutii cu familia Agnelli de la Fiat, insa e vorba doar de discutii incipiente, in niciun caz avansate.

Sunt insa mult mai multe argumente impotriva unei astfel de combinatii. Seful Fiat, Sergio Marchionne, a avut numeroase contre publice cu oficiali ai Volkswagen, iar interesul aratat de gigantul german pentru Alfa Romeo a fost intampinat cu raceala.

In plus, Fiat are mari probleme in Europa, unde Volkswagen merge foarte bine, astfel ca ar fi nevoie de investitii mari si de mult timp pentru a redresa brandul italian, care a lansat extrem de putine noutati in ultimii ani.

In plus, ar fi probleme cu autoritatile din domeniul concurentei in America de Sud, dar si complicatii legate de planurile Fiat-Chrysler, care vrea sa se listeze in SUA.

Acestea fiind spuse, multi spun ca e nerealista o astfel de tranzactie, insa bursa a reactionat rapid, actiunile Fiat urcand cu 5%, in timp ce cotatia Volkswagen a scazut cu 2,4%. Fiat are o capitalizare de aproape 10 miliarde euro, in timp ce Volkswagen capitalizarea este de 88 miliarde euro.

Lasa un comentariu