Acasa Romania Au fost alocate aproape doua treimi dintre tichetele disponibile in programul Rabla

Au fost alocate aproape doua treimi dintre tichetele disponibile in programul Rabla

de Vlad Barza

Attila Korodi (sursa - Ministerul Mediului)

In editia 2014 a programului Rabla au fost rezervate aproape 10.000 de tichete dintre cele 17.000 bugetate, ministrul Mediului declarandu-se foarte multumit de mersul programului si de efectele pe care le-a avut introducerea tichetelor electronice. Ministrul Korodi se declara increzator ca tichetele se vor epuiza in septembrie – octombrie, inainte de data oficiala de incheiere a programului.


„Astazi, la ora 9:00, sistemul ne arata ca au fost rezervate 9.897 de tichete, ceea ce inseamna ca mai putem vorbi de 7.103 tichete disponibile. Practic, in aceste prime trei luni, au fost alocate circa 3.000 de tichete pe luna. Asta ne face sa credem ca in septembrie sau octombrie vom epuiza toate tichetele disponibile in acest an, chiar inaintea datei oficiale de incheiere a Programului, care este sfarsitul lunii noiembrie”, spune ministrul Korodi

Topul judetelor cu cel mai mare numar de rezervari este condus de Municipiul Bucuresti, cu 2.593 rezervari, urmat de judetul Arges si judetul Constanta, cu 534 si, respectiv 496 rezervari. Pe ultimele 3 locuri ale clasamentului se afla judetele Mehedinti, cu 56 rezervari, Bistrita-Nasaud, cu 44 rezervari si Salaj, cu 21 rezervari.

Ministrul Korodi spune ca programul merge foarte bine datorita modificarilor de regulament introduse in 2014. „Introducerea pentru prima data a tichetelor electronice a fost un lucru benefic. Anul acesta, totul se face la vedere. Ma refer la faptul ca, in orice moment, pe site-ul AFM exista o situatie a tichetelor rezervate, astfel incat orice cetatean interesat de programul Rabla poate sa stie cate tichete s-au alocat si cate mai sunt disponibile”, spune ministrul Mediului.

In ceea ce priveste situatia Programului Rabla pentru persoane juridice, la sediul AFM au fost depuse peste 1.000 de dosare, acestea fiind in curs de analiza. Pana in acest moment, au fost acceptate 495 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice, din totalul de 3.000 de tichete alocate.
In acest caz, cei interesati isi pot depune dosarele pana la data de 1 septembrie 2014. „Vreau sa subliniez ca acest lucru este valabil inclusiv pentru persoanele juridice si institutiile publice ale caror dosare au fost respinse pana acum. Datorita sistemului nu se pierde nici un tichet, iar cei care nu au avut dosarele in ordine le pot reface si le pot redepune”, mai spune ministrul.

Pe langa prima de casare, sunt acordate eco-bonusuri in valoare de 500 de lei pentru autovehicule care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

  • Au norma de poluare Euro 6
  • Nu genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mare de 100 g/km
  • Beneficiaza de sistem de propulsie hibrid

Daca respectiva masina indeplineste doua dintre aceste conditii cumulativ, acesta poate primi doua eco-bonusuri. Pe toata durata programului de anul trecut au fost acordate 690 de astfel de eco-bonusuri, iar anul acesta, in primele 3 luni de program, s-au acordat deja 586. Chiar daca cifra este in crestere si, cu siguranta, vom acorda mai multe eco-bonusuri decat anul trecut, nu pot sa spun ca sunt multumit, deoarece stiu ca se poate mai mult”, spune ministrul

„Ne gandim serios ca, pentru anul viitor, sa crestem substantial valoarea eco-bonusurilor, pentru a stimula achizitionarea a cat mai multe astfel de modele”, promite Korodi.

Lasa un comentariu