Acasa Industrie China va casa peste cinci milioane de automobile poluante in 2014

China va casa peste cinci milioane de automobile poluante in 2014

de Vlad Barza

(sursa - headlineasia.com)

Autoritatile chineze vor scoate din circulatie peste cinci milioane de vehicule ce nu indeplinesc normele de poluare, se arata intr-un amplu plan de reducere a emisiilor poluante in cea mai populata tara de pe glob. Reuters noteaza ca 330.000 dintre masini sunt din Beijing, iar 660.000 din provincia Hebei, una dintre cele mai poluate regiuni. In China sunt peste 130 de milioane de autoturisme, iar numarul total de vehicule motorizate trece de 250 milioane.

Beijingul este celebru nu doar pentru ambuteiaje, ci si pentru smog-ul dens, iar in ultimii ani aici si in alte mari orase din tara au fost loterii pentru masinile ce puteau fi inmatriculate, numarul fiind limitat mult si dreptul de inmatriculare a devenit un lux.

Poluarea a ajuns la niveluri atat de alarmante incat autoritatile au decis ca trebuie sa fie scoase din circulatie anul acesta 5,33 milioane de masini ce nu se mai conformeaza standardelor, iar alte cateva milioane vor fi casate in 2015.

Capitala va limita la 5,6 milioane numarul de masini ce pot fi inregistrate in total, iar pana in 2017 nu se va trece de 6 milioane.

China a dus un program de industrializare puternica, fara a tine insa cont de standardele de mediu, iar acum este nevoita sa investeasca mult pentru echipamente de reducere a emisiilor.

Programul de scadere a poluarii va afecta si benzinariile care nu vor mai putea vinde decat cele mai putin poluante variante de combustibil.

China este de departe cea mai mare piata auto mondiala, cu vanzari totale de 22 milioane automobile anul trecut si estimari de 24 milioane pentru anul in curs si de 30 de milioane in 2020. In China sunt peste 130 de milioane de autoturisme, iar numarul total de vehicule motorizate trece de 250 milioane.

Lasa un comentariu