BMW si SGL Group, cele doua companii care produc impreuna fibra de carbon la Moses Lake, Washington, SUA, au anuntat ca va fi triplata capacitatea de fabricatie a uzinei, prin investitii de 200 milioane dolari, care se adauga sumei de 100 milioane dolari deja investita acolo. In urma aceste noi investitii, Moses Lake va deveni cea mai mare uzina de fibra de carbon din lume, iar numarul total de angajati va ajunge la 200.
„Datorita cererii ridicate de fibra de carbon in productia de automobile, SGL Automotive Carbon Fibers va tripla capacitatea de productie a uzinei de fibra de carbon din Moses Lake. (…) Extinderea locatiei, prevazuta a se incheia la inceputul anului 2015, va transforma uzina din Moses Lake in cea mai mare fabrica de fibra de carbon din lume. Prin crearea anticipata a 120 de noi locuri de munca, numarul angajatilor de la Moses Lake va creste de la 80, cati sunt in prezent, la 200 de oameni. Ca urmare a proceselor automate de productie, extinderea uzinei din Moses Lake va permite in viitor ca BMW Group sa foloseasca materiale bazate pe fibra de carbon si la alte modele de serie, cu costuri competitive si in cantitati mari”, a anuntat BMW Group.
In prezent, uzina din Moses Lake opereaza doua linii de productie, destinate exclusiv modelelor BMW i, cu o capacitate anuala de aproximativ 3.000 de tone de fibra de carbon. Inca din aceasta vara, SGL Automotive Carbon Fibers va dispune de alte doua linii de productie (a treia si a patra – aflate in prezent in constructie) la Moses Lake, astfel ca uzina isi va dubla capacitatea anuala la 6.000 de tone. Ceremonia de inaugurare a constructiei liniilor 5 si 6 a fost primul pas spre triplarea capacitatii de productie la 9.000 de tone anual, acesta fiind obiectivul pe termen mediu. Energia necesara pentru productia fibrei de carbon este generata integrala din hidroenergie.
„Prin productia ridicata de fibra de carbon si standardele exigente privind calitatea, Moses Lake impune noi standarde in domeniu. in prezent, locatia este producatorul de fibra de carbon cu cea mai rapida dezvoltare din lume. impreuna cu BMW Group, am realizat o activitate de pionierat prin impunerea CFRP (plastic ranforsat cu fibra de carbon) ca material in productia de serie a automobilelor. Intr-o combinatie de materiale, CFRP ofera noi oportunitati in constructiile ultrausoare pentru o mobilitate ecologica”, a declarat Jurgen Kohler, director general executiv (CEO) al SGL Group, intr-un comunicat de presa.
Uzina de fibra de carbon din Moses Lake este un element important in strategia urmata de cele doua companii, care anticipeaza productia la scara industriala a plasticului ranforsat cu fibra de carbon (CFRP) pentru utilizare in viitoarele automobile. Pana acum, fibra de carbon produsa la Moses Lake este utilizata exclusiv pentru modelele BMW i. De la inceputul acestui an, uzina din Leipzig a produs peste 5.000 de automobile BMW i3. In prezent, volumul zilnic de productie este de 100 de unitati.
In cadrul acordului pentru joint venture, BMW Group si SGL Group au facut o investitie initiala de 100 milioane dolari in locatia din Moses Lake, astfel ca au creat 80 de locuri de munca in 2013. Productia fibrei de carbon necesita o mare cantitate de energie. In consecinta, factorii decisivi pentru realizarea uzinei de fibra de carbon din Moses Lake a inclus disponibilitatea hidroenergiei regenerabile, precum si a costurilor competitive cu energia in statul Washington.
De asemenea, disponibilitatea angajatilor calificati a avut o influenta asupra deciziei favorabile privind locatia, care a fost luata in aprilie 2010. Ceremonia de inaugurare a uzinei a avut loc in iulie 2010, iar deschiderea productiei in septembrie 2011.
Productia materialelor compozite din fibra de carbon pentru fabricarea automobilelor necesita numeroase etape: precursorul esential, care se bazeaza pe fibra poliacrilonitril, este realizat in cadrul unui joint venture intre SGL Group si compania japoneza Mitsubishi Rayon din Otake, Japonia). In etapa urmatoare, fibra poliacrilonitril este transformata in actuala fibra de carbon la Moses Lake. Ulterior, acest material este procesat la a doua locatie a joint venture-ului, la Wackersdorf, Germania, si transformat in straturi textile de fibra de carbon, punctul de pornire pentru productia componentelor CFRP ale caroseriei la uzinele BMW din Landshut si Leipzig (Germania). La modelele BMW i, CFRP detine deja o cota semnificativa in combinatia de materiale, o premiera in acest domeniu si in productia de serie.
In cadrul acestui joint venture, BMW Group are acces pe termen lung la acest material important si inovator. SGL Group isi ofera experienta cu materialele de inalta performanta si cu materialele bazate pe fibra de carbon.
SGL Group – The Carbon Company
La nivel mondial, SGL Group este unul dintre principalii fabricanti ai produselor pe baza de carbon. Portofoliul sau vast cuprinde de la produse din carbon si grafit pana la fibre de carbon si materiale compozite. Principalele competente ale SGL Group sunt experienta in tehnologii la temperaturi ridicate, precum si aplicarea acestora sau cunostintele dobandite de-a lungul anilor. Aceste competente permit companiei sa utilizeze vasta baza materiala la capacitate maxima. SGL Materialele pe baza de carbon produse de SGL Group combina numeroase proprietati unice precum conductibilitatea electrica si termica, rezistenta la caldura si coroziune, precum si rezistenta mecanica ridicata combinata cu masa redusa. Ca urmare a modificarilor privind utilizarea materialelor, se inregistreaza – din partea unor industrii din ce in ce mai diverse – o crestere a cererii pentru materialele si produsele foarte performante pe care le ofera SGL Group. Produsele SGL Group sunt utilizate in special in industria metalurgica (otel si aluminiu), auto si chimica, precum si in domeniul semiconductorilor, al energiei solare si al LED-urilor sau al acumulatorilor litiu-ion. Materialele si produsele bazate pe carbon sunt utilizate tot mai mult si in industria energiei eoliene, in cea aerospatiala si in cea de aparare.
Cu 44 de locatii de productie dispuse in Europa, America de Nord si Asia, precum si o retea de service care acopera peste 100 de tari, SGL Group este o companie cu prezenta la nivel global. In 2013, forta de munca a companiei a fost de aproape 6.300 de angajati, generand vanzari de 1,477 miliarde euro. Sediul central al companiei se afla la Wiesbaden, Germania.
SGL Automotive Carbon Fibers
SGL Automotive Carbon Fibers (ACF), un joint venture intre BMW Group si SGL Group, a fost fondat in 2009 pentru furnizarea exclusiva a materialelor din fibra de carbon catre BMW Group. SGL Automotive Carbon Fibers stabileste noi standarde prin productia sa sustenabila si eficienta din punct de vedere al costurilor si pozitioneaza BMW Group ca fiind primul constructor auto care utilizeaza plastic ranforsat cu fibra de carbon (CFRP) in productia de serie. Materialele din fibra de carbon, care sunt utilizate in habitaclul modelelor BMW i, vor permite un design complet nou al automobilelor. Experienta SGL Automotive Carbon Fibers inseamna ca automobilele vor fi semnificativ mai usoare, asigurand totodata cea mai inalta siguranta. SGL Automotive Carbon Fibers are doua locatii de productie. La Moses Lake (statul Washington, SUA), bobinele de fibra de carbon sunt produse, apoi sunt procesate in tesaturi la cea de-a doua uzina, la Wackersdorf (Germania). Moses Lake are o forta de munca de 80 de angajati, in timp ce la Wackersdorf lucreaza 150 de oameni.
BMW Group
BMW Group este liderul mondial al constructorilor premium de automobile si motociclete datorita marcilor BMW, MINI si Rolls-Royce. In calitate de companie ce opereaza la nivel global, BMW Group dispune de 28 de fabrici de productie si asamblare, in 13 tari, si are o retea de vanzari in peste 140 de tari.
In 2013, BMW Group a vandut, la nivel mondial, aproximativ 1,963 milioane de automobile si 115.215 motociclete. Profitul brut pentru anul fiscal 2013 a fost de 7,91 miliarde de euro, iar veniturile au atins pragul de 76,06 miliarde de euro. La 31 decembrie 2013, BMW Group dispunea de o forta de munca de 110.351 de angajati.