Acasa Piata Auto Parcul auto a imbatranit in Marea Britanie, una dintre cele mai avansate piete auto din Europa

Parcul auto a imbatranit in Marea Britanie, una dintre cele mai avansate piete auto din Europa

de Adrian Mitrea

Ford Prefect si Ford Fiesta ST (sursa - Ford)

Parcul auto din Marea Britanie a ajuns la 32 milioane unitati in 2013, in crestere cu 1,3% – cea mai mare rata de crestere din ultimii zece ani, reiese din datele Organizatiei Constructorilor si Vanzatorilor de Autovehicule (SMMT / Society of Motor Manufacturers and Traders). Ciferele arata ca in Regat parcul auto a imbatranit cu un an, fata de situatia de acum zece ani, iar vechimea medie a unei masini a ajuns la 7,7 ani.

Mai mult decat atat, numarul masinilor mai vechi de 12 ani a crescut cu 11,3% anul trecut, fata de 2012, ceea ce in valoare absoluta inseamna peste doua milioane de masini.

Pe strazile din Marea Britanie circula nu mai putin de 1.453 modele diferite de masini.

Piata auto din Marea Britanie a fost a doua ca marime din Europa, anul trecut, fiind devansata doar de Germania. Dintre marile piete auto, cea din Regatul Unit este insa singura care a crescut, cu 10,8%, in timp ce pietele auto din Germania, Franta si Italia au scazut cu 4,2%, 5,7%, respectiv 7,1%.

In Marea Britanie au intrat in circulatie 2,26 milioane automobile noi anul trecut, in Germania 2,95 milioane masini, in Franta 1,79 milioane unitati, iar in Italia 1,3 milioane automobile.

Aceste cifre arata ca imbatranirea parcului auto nu este “o problema romaneasca”, ci o situatie intalnita, iata, si intr-o piata auto cu mare traditie si istorie, cum este Marea Britanie.

Datele publice arata ca parcul auto din Romania numara 4,7 milioane automobile la final de 2013 (si 6 milioane autovehicule in general), fiind deci de aproape sapte ori mai mic decat cel din Marea Britanie. In Romania circa 60% dintre automobile sunt mai vechi de zece ani. Circa 124.000 masini au sub doi ani vechime, 338.000 unitati au intre doi si cinci ani, iar 2,6 milioane unitati au intre cinci si 15 ani vechime. Peste 1,5 milioane masini sunt mai vechi de 15 ani, din care peste 830.000 de unitati sunt fabricate acum mai bine de doua decenii.

Lasa un comentariu