Acasa Foto FOTO: Tiriac aduce 14 noi modele in colectia de masini istorice care poate fi vizitata in Otopeni

FOTO: Tiriac aduce 14 noi modele in colectia de masini istorice care poate fi vizitata in Otopeni

de Vlad Barza

BMW Dixi (sursa - Tiriac Collection)

Din 4 aprilie la colectia de masini istorice deschisa de Ion Tiriac in Otopeni vor fi aduse 14 modele istorice produse in perioada 1908-1976. Colectia va fi completata cu modele Renault, Cretors, BMW, Bugatti, Allard, Saab si Porsche, dar si cu noi exponate ale marcilor deja prezente in cadrul galeriei: Citroen, Ford, Mercedes-Benz si Lamborghini. Colectia se afla langa fostul Metro Otopeni si este deschisa de vineri pana duminica intre orele 10:00 si 19:00, iar biletul de intrare este 15 lei.

Tiriac Collection, prima colectie privata de automobile istorice din Romania, a fost deschisa publicului larg pe 28 noiembrie 2013, in Otopeni, vizavi de Aeropotul International Henri Coanda.

In colectia existau 63 de masini, insa omul de afaceri Ion Tiriac are in total circa 250 de exemplare si a promis ca la cateva luni le va schimba pe cele expuse cu altele tinute departe de ochii publicului. Intrarea costa 15 lei, copiii pana in 6 ani au intrare gratuita, iar studentii si pensionarii beneficiaza de reducere 50% in baza carnetului de elev/student, respectiv al talonului de pensie.

Trebuie precizat ca Tiriac Collection nu este un muzeu, neavand o asemenea calificare oficiala si standardele unui muzeu auto.

Despre masinile nou venite

Bugatti Type 57 Coach Ventoux (1938), expus in cadrul galeriei, este unul dintre ultimele zece exemplare produse in istoria acestui model. Dispunand de 135 CP, masina a fost utilizata la demonstratiile de la Salonul Auto de la Paris, din 1938, la Grand Palais.

Doar 83 de modele Mercedes-Benz 540 K Cabriolet A au fost produse de-a lungul istoriei, iar unul dintre ele se regaseste la Tiriac Collection. Dispunand de 115 CP, exemplarul a fost achizitionat anterior, in urma unei licitatii, de catre reprezentantii Colectiei Ecclestone. De asemenea, Printul Bernhard al Olandei si Jack Warner, co-fondatorul Warner Brothers Studios, au condus modele similare.

Gamei Mercedes-Benz i se alatura si modelul 130 (W23) 2-Door Saloon (1934), detinut anterior de Muzeul Mercedes-Benz. Exemplarul prezinta influentele de design ale lui Ferdinand Porsche, responsabil de design si productie in acea perioada. Numele sau este legat si de un nou exponat introdus in cadrul Tiriac Collection, un Porsche Diesel Super S308 Tractor, produs in 1958. Modelul are un motor de 3 cilindri si dezvolta 38 CP.

Galeria include si primul model lansat de BMW. Modelul Dixi (1928), prezentat la Tiriac Collection, are 15 CP, o viteza maxima de 76 km/h si o caroserie ce poarta semnatura fratilor Rudolf si Fritz Ihle.

Cretors Model D Popcorn Wagon, produs in 1926, a fost realizat de catre Charles Cretors. Acesta a conceput o masina pe baza de abur care avea functiile de a praji arahide si cafea si de a prepara popcorn si castane coapte. Fiind vorba de o unitate complet mecanizata, aceasta asigura produse de buna calitate, reprezentand, totodata, o sursa de divertisment pentru clienti. Unitatea expusa la Tiriac Collection a fost initial cumparata de Robert Holmes, din Wisconsin, pentru 2.200 de dolari.

Marca Renault este reprezentata de doua modele in cadrul galeriei. Renault AX Phaeton, produs in 1908, a fost expus in premiera la Salonul Auto de la Londra din 1908. Cunoscuta si sub denumirea de „deux-pattes”, aceasta masina a castigat popularitate la vremea respectiva, fiind considerata primul model economic produs de Renault. Cel de-al doilea exponat, Renault Viva Grand Cabriolet BCX3 (1938), provine din colectia Jean Redele, creatorul Renault Alpine.

Gama Ford este completata de modelul F-100, cu 170 CP, ale carui vanzari au fost un adevarat succes in Statele Unite ale Americii si Canada. Un model similar a aparut in filmul „The Chase” (1966), avandu-i in rolurile principale pe Marlon Brando, Jane Fonda si Robert Redford.

Doua exemplare Citroen sunt incluse in colectie. Citroen SM este un coupe de inalta performanta, produs in perioada 1970-1975. Modelul s-a clasat pe locul al treilea la concursul „European Car of the Year” din 1971, calcand pe urmele Citroen GS, si a castigat premiul „Motor Trend Car of the Year”, in 1972, in Statele Unite ale Americii.  Produs in 1952, Citroen 15 Six D (75 CP) a fost folosit intr-o scena din filmul ¬Atractie salbatica¬ (2007), cu actrita Julianne Moore in rol principal.

Ultimul model inclus in galerie, Lamborghini Urraco P300, cu 265 CP a fost produs in 1976 si a devenit celebru in 2005, cand James May de la Top Gear l-a ales intr-o emisiune in care cei trei prezentatori au avut la dispozitie cate 10.000 lire pentru a achizitiona o masina de mare viteza.

Galeria Tiriac Collection a fost inaugurata in luna noiembrie a anului trecut si reuneste in prezent peste 70 de modele impresionante de vehicule si motociclete, produse incepand cu anul 1899. Vizitatorii vor regasi peste 30 de marci auto si moto renumite, precum Jaguar, Bentley, Jensen, Lancia, Pontiac, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Chevrolet, Maserati, Aston Martin, Harley Davidson si Indian Scout.

Incepand cu luna martie galeria este deschisa publicului in zilele de vineri, sambata si duminica, in intervalul orar 10:00-19:00.

Lasa un comentariu