Luna Martie este in totalitate dedicata femeilor, asa ca e un bun prilej sa vedem ce-si doresc romancele cand vine vorba despre automobile, dar si ce obiceiuri au in calitate de soferi si proprietari. In ceea ce priveste culorile, rosul si nuantele de rosu sunt cele mai raspandite printre masinile pe care le conduc reprezentantele sexului frumos.
1. Culoarea preferata
Rosul si nuantele de rosu sunt culorile cel mai des intalnite la masinile conduse de femei in Romania (19%). Pe locurile urmatoare in topul cromatic se afla bleumarin/albastru, cu 18%, si arginitiu cu 17%. Daca trecem peste masinile pe care deja le conduc, dorintele le conduc pe femei tot spre rosu (24%), negru (19%) si argintiu (18%).
Merita retinut ca 64% dintre femei si-ar dori o alta culoare pentru masina proprie. Este un semn ca fie se plictisesc repede, fie doar foarte putine soferite chiar conduc o masina care are o culoare pe gustul lor.
2. Masina femeii e mai noua decat a barbatului
Masinile conduse de femei au o vechime medie de 10 ani, cu 6 luni mai putin decat cele conduse de barbati (10 ani si 6 luni). Vechimea relativ mare a masinilor detinute este explicata si de preferinta romanilor pentru masinile second hand (60% – atat pentru barbati cat si pentru femei).
3. Intretinere fara comprimusuri
Desi venitul soferitelor este cu circa 300 lei mai mic decat al barbatilor soferi, atunci cand se ocupa de intretinerea masinii acestea nu fac compromisuri: aleg in majoritatea cazurilor sa lucreze cu service-urile autorizate. Acest lucru este valabil atat in cazul reviziilor (79% femei vs. 67% barbati), cat si al reparatiilor (62% femei vs. 51% barbati).
4. Prefera benzina
Cand vine vorba despre tipul de combustibil preferat, femeile aleg intr-o masura mai mare decat barbatii motoarele pe benzina (73% femeile vs. 62% barbatii). Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca masinile pe benzina sunt mai accesibile, mai silentioase, iar majoritatea automobilelor de oras utilizate de doamne si domnisoare au in gama doar motoare pe benzina.
5. Femei de cursa lunga
Anual, femeile conduc in medie 13.000 km, cu 2.300 de km mai putin decat barbatii. In acelasi timp insa, doua din zece femei din Romania parcurg anual mai multi kilometri decat rulajul mediu al barbatilor. Din punctul de vedere al raportului urban/extraurban, femeile conduc mai mult in oras decat barbatii: acest raport e 65%/35% in cazul femeilor fata de 56%/44% in cazul barbatilor.
Datele de mai sus au fost obtinute prin interviuri online, pe un esantion reprezentativ de 7.004 proprietari de autoturisme din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani. Eroarea de esantionare este de +/-2%. Datele au fost culese in luna Februarie din acest an si au fost transmise presei de portalul de consultanta auto VeziCatFace.ro, in parteneriat cu firma de cercetare Daedalus Millward Brown.