Acasa Industrie Tesla Motors vrea sa construiasca o gigantica uzina de baterii pentru masini electrice, dupa investitii de 5 miliarde dolari

Tesla Motors vrea sa construiasca o gigantica uzina de baterii pentru masini electrice, dupa investitii de 5 miliarde dolari

de Vlad Barza

(sursa - Tesla Motors)

Tesla Motors va investi doua miliarde de dolari si cauta parteneri care sa vina cu alte trei miliarde dolari pentru constructia unei „giga-uzine” de baterii pentru masini electrice in SUA, a anuntat compania. Uzina ar trebui sa atinga in 2020 capacitatea maxima de productie de 500.000 de baterii/an.

Tesla Motors admite ca nu are experienta mare in productia de baterii litiu-ion si tocmai de aceea cauta parteneri cu traditie in domeniu. Tesla spune ca va contribui cu doua miliarde dolari la constructia mega-uzinei si cauta parteneri care sa vina cu restul banilor necesari proiectului: doua-trei miliarde dolari.

Presa nipona scrie ca marele partener va fi Panasonic, care furnizeaza deja baterii pentru masinile electrice sport Tesla. Panasonic nu a confirmat, insa e logic ca grupul japonez sa intre intr-un proiect promitator.

Miza este mare fiindca Tesla este convinsa cu dupa primul an de productie de volum costul „per kilowatt” al bateriilor va scadea cu 30%, ceea ce inseamna ca vor putea fi lansate masini puternice 100% electrice la sub 40.000 dolari, cu 20-30.000 dolari mai putin decat acum.

Statele in care sunt cele mai mari sanse pentru deschiderea mega-uzinei sunt Nevada, Arizona, New Mexico si Texas, iar bateriile vor fi trimise la uzina de asamblare Tesla din Fremont, California.

Planul arata ca uzina „Megafactory” va ajunge la capacitate maxima in 2020 cand va avea 6.500 de angajati. Productia ar trebui sa ajunga la 500.000 de baterii/an, volum mare care inseamna ca ar putea fi produse baterii si pentru alte marci auto. In plus, pana atunci se vor dezvolta aplicatiile smart grid si astfel de baterii pot fi folosite pentru alimentarea altor aparate din casa.

Lasa un comentariu