Acasa Industrie Familia Peugeot pierde controlul asupra companiei pe care a fondat-o acum mai bine de doua secole. Statul francez si chinezii de la Dongfeng intra puternic in actionariat

Familia Peugeot pierde controlul asupra companiei pe care a fondat-o acum mai bine de doua secole. Statul francez si chinezii de la Dongfeng intra puternic in actionariat

de Vlad Barza

Peugeot 203 Familiale (sursa - Peugeot)

Marti a fost un moment istoric pentru grupul Peugeot-Citroen deoarece familia Peugeot care a fondat compania in 1810 nu mai este cel mai mare actionar, acelasi numar de actiuni avand si statul francez, dar si compania chineza Dongfeng. Acordul formal a fost aprobat marti si semnarea oficiala va fi la final de martie cand presedintele chinez Xi Jinping va veni la Paris. PSA are disperata nevoie de capital, iar chinezii de la Dongfeng vin cu banii ce pot salva grupul aflat in mare dificultate.

Familia Peugeot, care a fondat compania in 1810 cand producea biciclete si rasnite de cafea, avea 25,4% din actiuni, insa de acum va avea 14%, la fel ca si noii mari actionari: statul francez si compania chineza Dongfeng, al doilea mare constructor auto chinez. Statul si Dongfeng preiau pachetele de actiuni contra a 800 miioane euro fiecare.

Se va petrece si o majorare de capital in valoare de trei miliarde euro, iar miza este supravietuirea PSA Peugeot-Citroen care in 2012 a avut pierderi uriase de cinci miliarde euro. Grupul, care produce automobile de mai bine de 115 ani, a avut in ultimul timp una dintre cele mai grele perioade din istorie fiindca, spre deosebire de rivalul Renault, depinde prea mult la vanzari de Europa unde piata a scazut sase ani la rand.

In plus, prezenta in Rusia, Asia si America Latna, unde pietele merg bine, nu e puternica, iar piata iraniana, a doua ca importanta pentru grupul francez, e blocata inca din cauza sanctiunilor internationale impuse Teheranului.

Familia Peugeot care a fondat compania acum 204 ani a ajuns la a opta generatie si avea patru locuri in consiliul de supraveghere si va ramane cu doua, iar Thierry Peugeot, presedinte al consiliului, are mari sanse sa-si piarda sefia in martie cand se va tine adunarea extraordinara pentru majorarea capitalului.

Pentru Thierry Peugeot este un moment dureros fiindca a fost virulent impotriva intrarii chinezilor si a statului francez in actionariat. Totusi, familia Peugeot a fost dur criticata pentru ca este traditionalista si nu a „internationalizat” suficient activitatea grupului si s-a opus modernizarii atat de necesare.

Acum, desi multi francezi sunt ingrijorati de intrarea chinezilor in actionariatul PSA, nu prea exista alta solutie pentru imbunatatirea finantelor grupului care deja a demarat un program de suprimare a 11.000 de locuri de munca si a inchis o uzina.

comenteaza si pe psaclub

Lasa un comentariu