Citroen reinventeaza ideea de hatchback compact cu modelul C4 Cactus, o masina care va ajunge sa inlocuiasca clasicul C4. Aspectul neconventional al lui Citroen C4 Cactus trimite cu ideea la un concept, insa e vorba de fapt de un automobil de serie. Din punct de vedere tehnologic, C4 Cactus vine cu multe elemente interesante.
In primul rand masina are o greutate cu 200 kg mai redusa decat a lui C4, cantarind 965 kg – o cifra remarcabila pentru un automobil din aceasta clasa, care, de regula depaste o tona ca greutate.
Bara din fata, portierele si hayonul integreaza o zona speciala care absoarbe socuri si nu se zgarie, denumita Airbump, aceasta avand rolul de a evita neplacerile generate de loviturile din parcari. Desigur, reprezinta un element care dimineaza costurile de exploatare ale masinii, nemaifiind necesara inlocuirea sau vopsirea diverselor elemente de caroserie in urma unor atingeri usoare in parcare.
Airbump incorporeaza lumini de zi cu LED, precum si farurile. Culorile pentru Airbump pot diferi: Negru, Gri, Galben-Auriu si Ciocolatiu. Ele pot fi asortate cu zece culori pentru caroserie, iar pentru interior sunt disponibile trei variante (gri de piatra, maro Habana si purpuriu).
O alta noutate o reprezina airbag-ul pentru pasagerul din dreapta-fata, care este pozitionat in plafon, nu in bord. Este vorba, cel mai probabil, de un airbag furnizat de TRW, care a anuntat o asemenea tehnologie in 2011. Multe dintre butoanele conventionale pentru climatizare si alte setari sunt acum digitale, gestionate de o tableta multimedia de 7 inch. De asemenea, instrumentele de bord conventionale sunt inlocuite de un ecran digital.
La versiunile cu cutie de viteze automata (Efficient Tronic), schimbatorul de viteze este inlocuit de un sistem “Easy Push” de la care pot fi selectate modurile D (Drive, mers inainte), N (neutru, scos din viteza) si R (Reverse, marsarier), iar pe volan exista padele pentru ca soferul sa aiba posibilitatea sa schimbe manual vitezele.
In echiparea standard intra aer conditionat automat, sistem multimedia cu posibilitatea de a reda fotografii, video, si de a gestiona o conexiune cu telefonul mobil, navigatie, servicii (prin Citroen Multicity Connect conectat la internet).
Din lista de dotari se remarca un sistem de parcare automat (volanul se misca singur, soferul trebuie sa controleze doar acceleratia si frana), tehnologia eTouch (apeleaza automat serviciile de urgenta in caz de accident), un plafon din sticla cu protectie solara si termica foarte bune si sistem de spalare a parbrizului cu duze incorporate in stergatoare, pentru a utiliza mai tintit solutia de spalat si pentru a reduce consumul de fluid.
Si modalitatea de finantare a achizitiei sau utilizarii este noua. In functie de piata, masina poate fi cumparata prin instrumentele financiare traditionale, dar exista posibilitatea ca utilizatorii sa plateasca lunar pentru utilizarea masinii in functie de numarul de kilometri parcursi.
Gama de motorizari include propulsoare pe benzina PureTech si turbo diesel BlueHDi, insa detalii inca nu au fost anuntate. Stim insa ca o versiune pe benzina poate emite sub 100 grame CO2/km, iar una diesel 82 grame CO2/km.
Citroen C4 Cactus are 4,16 m lungime, 1,73 m latime si un ampatament de 2,60 m. Portbagajul are 358 litri.
1 comentariu
ah….. ce land rover evoque!!!!! adus la stadiu de cactus