Acasa BMW VIDEO: Cum ia nastere un BMW i3, de la prima fibra de carbon pana la produsul finit

VIDEO: Cum ia nastere un BMW i3, de la prima fibra de carbon pana la produsul finit

de Adrian Mitrea

Structura BMW i3 (sursa - BMW Group)

Prin i, BMW nu vrea sa duca doar automobilul intr-o noua era, ci si procesele de fabricatie ale automobilelor. In Martie 2013 am vazut cum se pregateste BMW pentru viitor, insa multe dintre informatii erau inca sub semnul confidentialitatii pe atunci si nici nu am avut voie sa fac fotografii. Am publicat insa ACEST ARTICOL, despre viziunea marcii. Iata, la aproape un an de atunci, BMW a publicat o serie de clipuri care prezinta cap-coada procesul de fabricatie al masinii electrice i3, de la prima fibra de carbon pana la produsul finit.

BMW i3 porneste de la 34.950 Euro cu TVA in Germania si este gandit ca o masina electrica. Pentru cei care se tem ca autonomia de pana la 160 km nu va fi suficient de mare exista posibilitatea de a comanda optional un motor-generator pe benzina care extinde autonomia inca pe atat. La aceasta din urma varianta autonomia ajunge la 260-300 km.

click aici pentru galeria foto

BMW i3 nu are un montant B vizibil, el fiind integrat in portiere, ca la Ford B-MAX. Usile din spate ale lui i3 au deschidere inversata (ca la Rolls-Royce) si, important de notat, nu se pot deschide fara ca in prealabil sa fi fost deschise usile din fata. Centurile de siguranta pentru pasagerii din fata sunt prinse, in cel mai de sus punct, de portierele din spate, astfel ca cei din spate vor putea cobori doar daca ocupantul din fata de pe aceeasi parte deschide usa lui (din fata) si isi decupleaza centura de siguranta.

i3 are un motor electric ce dezvolta 170 CP si trimite toata puterea rotilor din spate. Acceleratia pana la 100 km/h se face in 7,2 secunde, iar viteza maxima este limitata la 150 km/h.

Bateria de 22 kWh cantareste 230 kg si poate fi reincarcata in 6-8 ore la o priza conventionala, iar la statii publice de incarcare rapida (50 kW) acumulatorul poate ajunge la 80% incarcare in 30 de minute.

Pentru ca este construit din aluminiu si fibra de carbon, BMW i3 cantareste sub 1.200 kg. La fel ca la majoritatea modelelor BMW, distributia maselor este de 50% pe fata si 50% pe spate.

Estimarile arata ca BMW a investit doua miliarde euro in noua sub-marca “i” care se va extinde mult peste i3 si i8, germanii detinand patente pentru toate numele de la i1 la i9.

BMW i3 este disponibil din Noiembrie 2013 pe marile piete europene – Germania, Franta, Italia, Marea Britanie -, iar in 2014 va fi lansata in SUA, Japonia si China.

Uzina din Leipzig

BMW i3 – Caroserie

BMW i3 – Interior

BMW i3 – Transmisie

BMW i3 – Asamblarea pachetelor de baterii

BMW i3 – Baterie

BMW i – Cuptoare de oxidare pentru fibrele de carbon

BMW i – Productie fibre in uzina Wackersdorf

BMW i – Furnale cu temperatura redusa

BMW i3 – Preformare componente din CFRP (plastic intarit cu fibra ce carbon)

BMW i3 – Taiere cu jet de apa

BMW i3 – Presa formare componente

BMW i3 – Asamblare

BMW i3 – Asamblare Finala

BMW i3 – Componente exterior

Barajele si centralele de pe raul Columbia

Uzina SGL unde sunt produse fibrele de carbon, Moses Lake, SUA

Lasa un comentariu