Acasa Romania LeasePlan Romania si-a propus sa cumpere 3.000 de automobile anul acesta si estimeaza afaceri de 45 milioane euro

LeasePlan Romania si-a propus sa cumpere 3.000 de automobile anul acesta si estimeaza afaceri de 45 milioane euro

de Vlad Barza

(sursa - LeasePlan)

Compania olandeza de leasing operational LeasePlan si-a propus sa ajunga sa administreze o flota de peste 10.000 de masini anul acesta si estimeaza afaceri cu 10% mai mari, adica 45 milioane euro, a spus directorul filialei, Bogdan Apahidean, la un eveniment de presa. LeasePlan gestioneaza flotele a peste 200 de companii, cel mai mare client fiind OMV, cu 2.300 de masini.


LeasePlan Romania, a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 41  milioane euro, in crestere cu aproximativ 3,5% fata de 2012. Crestere a fost si la nivelul valorii portofoliului LeasePlan, acesta ajungand la peste 77 de milioane de euro.

„Anul 2013 a fost marcat, in urma dificultatilor economice si a modificarilor legislative care au creat nesiguranta, de o lipsa de cerere pe piata de leasing operational. Cel putin in prima jumatate a anului, nu au existat aproape deloc licitatii pentru management de flote. In plus, cele putine existente au fost din partea firmelor care deja utilizau leasingul operational si astfel, in lipsa unor noi companii care sa treaca la externalizarea administrarii parcurilor auto, piata a stagnat”, a declarat Bogdan Apahidean, Director General LeasePlan Romania.

In privinta numarului de autovehicule administrate, LeasePlan a ajuns  la peste 9.100 de automobile in portofoliu, ceea ce reprezinta o crestere de circa 20% fata de finalul lui 2012. In 2013, LeasePlan Romania a investit 28 de milioane de euro in cele peste 2.300 de autovehicule achizitionate.

Ca si marci, flotele gestionate sunt foarte diverse si nu sunt departe de mix-ul de modele din toata pieta auto, cu mentiunea ca, dat fiind ca vorbim de clienti companii, camionetele si utilitarele au o pondere mai mare in total.

Cele mai scumpe masini din flotele gestionate sunt modele precum Audi A6, BMW Seria 5, Mercedes Clasa E si Range Rover. Ca si pondere, masinile de peste 30.000 euro reprezinta 2% din flotele gestionate.

In medie, o companie foloseste 43 de luni masina in regim de leasing operational, urmand ca apoi LeasePlan sa o vanda catre dealeri, printr-o platforma interna specializata. Masinile utilizate de companii parcurg in medie 100-120.000 km, insa sunt si cazuri in care se depasesc 200.000 km.

Compania estimeaza ca va investi in anul 2014 peste 35 de milioane de euro in achizitia de noi autovehicule, ceea ce inseamna cam 3.000 de masini. In conditiile in care circa 2.000 de masini mai vechi vor iesi din administrare, flota va creste cu peste o mie de unitati, de la nivelul curent de 9.100 masini.

Seful LeasePlan estimeaza ca piata totala de leasing operational ar putea creste cu 5% anul acesta „daca politicul nu ne va face surprize”. Ca si cota, el spune ca LeasePlan are 17-18%.

LeasePlan Romania are in portofoliu peste 200 de companii (dintre care 44 noi clienti contractati in 2013) din domenii precum industria energetica, servicii financiare, FMCG, IT&C, industrie si altele. Flota medie pe client e de circa 40 de masini.

LeasePlan este o companie financiara olandeza, infiintata in urma cu peste 50 de ani. In prezent activeaza in 32 de tari, cu peste 6.000 de angajati, din care 60 sunt in tara.

Actionariatul LeasePlan este constituit din Grupul Volkswagen (50%) si Fleet Investments B.V. (50 %), o companie de investitii detinuta de omul de afaceri german Friedrich von Metzler.

1 comentariu

johnu' 15 ianuarie 2014 - 14:09

ohooo, daa..masinile negre au o piata generoasa reprezentata de cocalarii din Ro. In acest context progresia de 10% mi se pare extrem de prudenta.

Reply

Lasa un comentariu