Guvernul SUA a vandut ultimele actiuni pe care le detinea la General Motors (GM), gigantul auto pe care l-a salvat de faliment acum patru ani, pompand 50 miliarde dolari, scrie Washington Post. Trezoreria SUA a recuperat doar 39 miliarde dolari, insa ultimele calcule arata ca falimentul GM ar fi dus la disparitia a 1,5 milioane de locuri de munca. General Motors si-a revenit si este pe profit de aproape patru ani.
In 2008 si 2009 General Motors si Chrysler au fost la un pas de faliment si au scapat doar datorita interventiei guvernelor din SUA si Canada. General Motors a primit 49,5 miliarde de dolari din banii publici ai SUA, in schimbul a 61% din actiunile gigantului auto, care devenise atunci companie de stat.
Interventia autoritatilor a fost dur criticata in SUA, iar compania a primit porecla Government Motors, eticheta cu iz negativ, mai ales ca imediat dupa interventie nu se stia daca GM isi va mai reveni vreodata.
Dar per total lucrurile au mers foarte bine si de atunci statul a vandut rand pe rand actiunile, GM si-a revenit, s-a restructurat si a trecut pe profit, iar acum suntem in fata unui moment istoric fiindca Trezoreria SUA a vandut si ultimele actiuni pe care le mai detinea la cea mai mare companie auto din SUA.
Bilantul arata ca au fost recuperate 39 miliarde dolari din cele 49,5 miliarde investite, insa marele castig tine de faptul ca s-a evitat un dezastru social, fiindca ultimele calcule arata ca in total s-ar fi pierdut 1,5 milioane de locuri de munca daca GM ar fi dat faliment, numarul incluzand si furnizorii si toate industriile conexe.
General Motors a revenit pe bursa in noiembrie 2010, a renuntat la marci neprofitabile, precum Pontiac, si de 15 trimestre este pe plus, in primele noua luni profitul fiind de 4,3 miliarde dolari. GM are peste 210.000 angajati pe plan mondial, iar 80.000 sunt in SUA.