Bosch a deschis oficial in luna noiembrie noul centru de cercetare si dezvoltare din Cluj, inginerii angajati fiind trimisi in prealabil la training in diferite unitati de cercetare Bosch din Germania si Ungaria. Inginerii lucreaza la crearea unor masini capabile sa se conduca singure datorita unor sisteme avansate de asistenta la franare, parcare si manevrarea autoturismului. Bosch are 2.000 de angajati in tara si numarul va creste si in 2014.
Noul centru de cercetare si dezvoltare Bosch este primul deschis de concernul german in Romania. In paralel, Bosch a inceput sa testeze si sa livreze primele produse fabricate la noua unitate de productie din Cluj, a carei deschidere oficiala va avea loc anul viitor. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, Bosch a angajat aproape toate cele 325 de persoane de care avea nevoie anul acesta pentru activitatile de cercetare si productie. Concernul german va continua procesul de angajare pentru cercetare si productie si in anul 2014.
Prin dezvoltarea de algoritmi de procesare a imaginilor pentru sistemele avansate de asistenta pentru soferi, inginerii romani vor contribui la realizarea viziunii Bosch de conducere automata si fara accidente. Aceasta viziune presupune, de asemenea, activitati in domeniul sistemelor de asistenta la parcare, de franare automata si de manevrare a autovehiculelor.
Bosch lucreaza la solutii durabile pentru producerea si utilizarea energiei electrice din surse regenerabile. In acest scop, inginerii Bosch din Cluj implementeaza solutii „embedded” inovatoare pentru invertoare fotovoltaice, folosind in o combinatie a tehnologiei RFID, a comunicatiei Ethernet si a senzorilor de miscare non-contact pentru controlul dispozitivelor.
Bosch a investit initial suma de 77 de milioane de euro la Cluj. Noul centru de cercetare si productie ocupa o suprafata totala de circa 38.000 mp.
Pana la sfarsitul anului, 325 de angajati isi vor desfasura activitatea in domeniul productiei si cercetarii in cadrul acestui centru. Peste 300 dintre acestia au fost deja angajati si au terminat sau isi desfasoara in prezent stagii de pregatire in centrele R&D si in fabricile Bosch din Europa. De-a lungul urmatorilor ani, locatia urmeaza sa fie extinsa, iar Bosch planuieste sa continue procesul de recrutare.
Din punct de vedere organizational, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvolta si produce unitati electronice de comanda, semiconductori si senzori pentru industria auto si alte domenii. Divizia are 17 unitati de productie la nivel mondial si un numar de aproximativ 20.000 de angajati.
Despre Bosch in Romania
Pana in prezent, Grupul Bosch este reprezentat in Romania in patru orase: Bucuresti, Blaj, Cluj si Timisoara. In Bucuresti, Bosch este prezent din anul 1994 printr-o societate de distributie de scule electrice, sisteme de incalzire, sisteme de securitate, siguranta si comunicatii, precum si echipamente auto pentru piata de aftermarket.
Incepand cu anul 1999, Bosch este prezent in capitala si prin BSH Electrocasnice SRL. Din 2007, la Blaj se afla Bosch Rexroth cu o unitate de productie pentru tehnica liniara, care a fost extinsa in 2013 cu o noua fabrica destinata industriei auto. Incepand cu anul 2008, in Timisoara se afla un centru de comunicare Bosch. In 2013, o noua unitate de productie si dezvoltare destinata industriei auto si-a inceput activitatea la Cluj.
La inceputul anului 2013, numarul total de angajati ai concernului Bosch in Romania era de circa 1.400 de persoane. Extinderea activitatilor locale de productie si dezvoltare va contribui la cresterea acestui numar pana la finalul anului 2013, astfel ca Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajati.