Acasa Piata Auto Ce masini scot romanii la vanzare pe internet. Statistici in functie de puterea motorului, tip de caroserie si judet

Ce masini scot romanii la vanzare pe internet. Statistici in functie de puterea motorului, tip de caroserie si judet

de Vlad Barza

Ponderea automobilelor in functie de puterea motorului (sursa - autovit.ro)

Peste jumatate dintre masinile scoase la vanzare pe internet de romani sunt diesel, iar marcile germane trec si ele de 50%, in timp ce ca tip de caroserie berlinele domina oferta, arata statisticile autovit.ro. Care sunt marcile si modelele ce apar cel mai des in anunturi si cum se impart in functie de puterea motorului si de tipul de caroserie puteti afla din articol.

Autovit.ro inregistreaza lunar 60-70.000 de anunturi pentru autoturisme. Numarul de anunturi active la un anumit moment depaseste nivelul de 45.000, permitand astfel extragerea unor concluzii reprezentative pentru piata auto second hand.

Segmentul autoturisme este cel mai important ca pondere, in general fiind peste 27.000 de anunturi active simultan. Dintre acestea, in 63% din cazuri sunt postate anunturi referitoare la masini inmatriculate in tara. In  crestere sunt si categoriile Utilaje Agricole, Utilaje de Constructii, Piese-Dezmembrari. In aceasta din urma categorie, cea mai mare pondere o au elementele de caroserie, piesele pentru motor si subcategoria roti/jante/anvelope.

Combustibil, cilindree si puterea motorului

Clasificand masinile in functie de combustibil, se poate vedea ca in  56% dintre anunturi se gasesc masini diesel, iar 41% masini pe benzina. Dominatia diesel-urilor nu e o surpriza in contextul popularitatii modelelor TDI de la Volkswagen si Audi. Aproape 2% reprezinta masinile ce pot functiona si pe GPL, in timp ce hibridele si electricele reprezinta sub 1%.

De asemenea, pe autovit.ro exista in prezent peste 80 de anunturi pentru masini electrice si hibride, cele mai intalnite modele fiind Toyota Prius, Honda Civic Hybrid si Lexus Hybrid.

Cilindree si Cai Putere

Analizand in functie de cilindree, masinile cele mai mici sunt modele precum Daewoo Tico si Matiz, iar o pondere importanta in total (29%) o au anunturile pentru masini cu cilindree mare (1.901-2.500 cmc). Explicatia tine de popularitatea modelelor de la BMW, Audi si Mercedes-Benz, dar si a Volkswagen Passat, care a fost in mod constant un model prezent masiv in oferta pietei. Masinile din plaja 1.401-1.600 cmc se regasesc in 21% dintre anunturi.

Sunt anunturi si pentru autoturisme cu motoare de capacitate foarte mare,precum Lamborghini Murcielago si Gallardo, dar si pentru Ferrari F430 si Bentley Continental.

Luand in calcul puterea masinii, variatia este foarte mare: de la modele de sub 60 CP – de la Aro, Dacia, Daewoo, Daihatsu sau Skoda -, pana la supercar-uri de peste 500 CP. Spre exemplu, cea mai scumpa si puternica masina pusa la vanzare pe platforma autovit.ro este McLaren MP4-12C, cu 625 CP si un pret de 226.000 euro.

Marci si tari de provenienta

La fel cum se intampla si in cazul reinmatricularilor si al importurilor de masini second hand, Volkswagen domina si topul marcilor ce apar cel mai des in anunturile autovit.ro. Opel e pe locul al doilea, iar marcile germane premium completeaza urmatoarele pozitii in top cinci. La vanzarile de masini noi, Audi, BMW si Mercedes-Benz au volume mici, insa pe piata SH aceste marci sunt foarte populare avand in vedere faptul ca masinile devin mult mai accesibile pentru bugetul uzual al romanilor atunci cand sunt vandute dupa cativa ani de utilizare.

De remarcat ca Dacia, lider al pietei de masini noi, ocupa doar locul 10 in topul celor mai intalnite masini din anunturile postate pe autovit.ro. La baza acestei situatii ar putea sta preferinta romanilor in mod traditional pentru masini second hand din import, precum si faptul ca in general masinile Dacia sunt tinute mai multi ani de primul proprietar.

Marcile germane sunt foarte populare in randul masinilor second hand, iar ponderea de 56% este inca o dovada in acest sens. Marcile franceze reprezinta doar 8%, iar cele japoneze sub 6%.

Tipul de caroserie

Spre deosebire de Vestul Europei unde predomina break-urile si hatchback-urile, in Romania berlinele sunt in continuare foarte populare, cel mai des scoase la vanzare fiind BMW Seria 3, Audi A4 si Volkswagen Passat.

La break-uri, cele mai multe anunturi sunt pentru vanzarea modelelor Volkswagen Golf, Opel Astra si Ford Focus. Segmentul SUV este bine reprezentat de modele precum Mercedes Benz ML, BMW X5 si gama Land Rover/Range Rover. In segmentul cabrio cele mai prezente modele sunt BMW Seria 3, Opel Astra si Peugeot 307 CC, in timp ce in segmentul off-road Suzuki Vitara, Mitsubishi Pajero si Land Rover Freelander domina clasamentul.

Judete

Bucuresti ramane in fruntea clasamentului cu aproape un sfert dintre anunturile totale; judetele mai mari precum Cluj, Arges, Constanta, Timisoara sunt in top, iar cele mai putine anunturi vin din judete precum Ialomita, Giurgiu si Tulcea.

Top 10 marci (sursa - autovit.ro)

Statistici in functie de tipul de caroserie (sursa - autovit.ro)

Topul pe judete (sursa - autovit.ro)

Lasa un comentariu