Acasa Tehnologie VIDEO: Automobilul zburator Terrafugia a facut primele teste in fata unui public numeros

VIDEO: Automobilul zburator Terrafugia a facut primele teste in fata unui public numeros

de Vlad Barza

Terrafugia Transition, in zbor (sursa - Terrafugia)

Avionul de sosea Terrafugia, sau cum l-a alintat presa, „automobilul zburator”, a facut zilele acestea primele teste in fata unui public numeros, la un festival aviatic din SUA. A zburat zece minute, a aterizat si apoi aripile au fost retractate, iar avionul a rulat pe pista precum o masina. Exista circa o suta de oameni care au dat un avans pentru aparatul de 300.000 dolari, a carui productie va incepe cel devreme in 2015.

Compania Terrafugia a fost infiintata in 2006, iar in ultimii trei-patru ani s-a scris mult despre „automobilul zburator” Terrafugia, care este totusi mai mult aeronava decat masina, insa merge cu benzina si are autonomie de peste 700 km in aer.

La un festival aviatic din orasul american Oshkosh (statul Wisconsin) conceptul Transition a facut primele teste in fata unui public numeros. Zborul a durat zece minute, insa a contat impresia lasata si dovada ca e viabila ideea unui vehicul care foarte rapid se poate transforma din masina in avion si invers.

„Vindem mai multa libertate (…) Din ce vad, chiar se vinde bine”, spune Carl Dietrich, cel care, alaturi de patru prieteni, a fondat compania. Circa o suta de oameni au depus avansul de 10.000 de dolari pentru aparatul care ajunge sa coste 300.000 dolari, insa primele livrari nu vor fi facute la final de 2013 sau la inceput de 2014, cum se spunea acum cateva luni, ci in 2015 sau 2016 fiindca Terrafugia vrea sa aiba timp sa ajunga la o varianta cat mai reusita.

Primii clienti vor fi in general piloti fiindca pentru a conduce Transition ai nevoie de permis auto, dar si de licenta de pilot sportiv, care este obtinuta dupa minimum 20 de ore de zbor. Pretul este la nivelul unui avion de agrement Cessna 172, insa avantajul este ca, peste cativa ani, Terrafugia ar putea fi folosita si pentru a te deplasa dintr-un punct in altul al unui oras mare, nu doar intre aerodromuri.

Obiectivul este sa se ajunga la un concept atat de avansat incat sa fie suficient sa intri in vehicul, sa introduci destinatia dorita, iar el sa te duca acolo. Evident ca pana acolo mai este mult si nici omologarile nu vor fi obtinute usor.

Terrafugia a fost fondata in 2006 de fosti absolventi MIT, iar primele teste de zbor au fost facute in 2009. Cu aripile retractate, deci in versiunea pentru rulare pe sosea, Transition are 6 metri lungime, doi metri inaltime si 2,3 metri latine. Lungimea si inaltimea raman la fel cand aripile sunt scoase, insa anvergura lor este de 8 metri.

Pe sosea viteza maxima este de 105 km/h, iar in zbor viteza maxima ce poate fi atinsa este de 182 km/h, autonomia promisa fiind de 787 km. Pentru decolare, Terrafugia are nevoie de 518 metri.

Aeronava consuma in medie cam 6,7 litri/100 km pe sosea, iar in zbor 19 litri de benzina pentru aceeasi distanta.

Lasa un comentariu