Un spot publicitar pentru Skoda, in care este aratata noua Octavia, a fost interzis de la difuzarea pe posturile de televiziune, printr-o decizie luata joi, 25 iulie, de CNA. Membrii Consiliului National al Audiovizualui considera ca respectivul clip dezinformeaza telespectatorii cu privire la pretul produsului promovat, transmite MEDIAFAX.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a primit o reclamatie in urma difuzarii acestui spot publicitar, potrivit careia clipul „incalca grav” dispozitiile Legii nr.158/2008, privind publicitatea inselatoare.
„(…) este prezentat varful de gama al marcii, noul model «Skoda Octavia», iar mesajul audio si video care insoteste prezentarea, anunta «modele Skoda incepand de la 4.480 euro+TVA». Pretul respectiv este pretul de pornire pentru cel mai ieftin model Skoda, «Skoda Citigo», pretul pentru modelul Octavia (fara TVA), prin Programul de Stimulare a innoirii Parcului auto national, porneste de la 9.942 euro (conform celor publicate pe site-ul www.skoda.ro). Este evident un mesaj inselator, care induce in eroare consumatorii si creeaza o situatie dezavantajoasa pentru ceilalti concurenti de pe piata auto din Romania, care inteleg sa respecte rigorile legislatiei in domeniul publicitatii si deciziile CNA in materie. In plus, Porsche Romania comunica in continuare, pentru campaniile publicitare destinate consumatorilor, persoane fizice, pretul fara TVA, incalcand din nou Deciziile CNA”, se arata in reclamatia transmisa in CNA.
Skoda Octavia nu este insa varful de gama al marcii cehe, ci modelul Superb, insa acest detaliu nu schimba cu mult situatia reclamata.
CNA a analizat si o adresa primita de la Consiliul Roman de Publicitate (RAC), potrivit careia spotul respectiv incalca dispoziile Legii 158/2008 privind publicitatea inselatoare.
Comitetul Etic al RAC a analizat cazul si a decis ca se incalca prevederile Codului de practica in publicitate, articolul 1.3, litera b), potrivit caruia „comunicarea trebuie sa evite orice afirmatie si reprezentare care ar putea insela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, in special ceea ce priveste valoarea produsului si pretul total platit de consumator, precum si modalitatea de calcul a pretului”, dar si articolul 16.1, potrivit caruia „daca pretul este mentionat intr-o comunicare acesta trebuie sa se refere la produsul descris si promovat in comunicarea respectiva”.
Astfel, RAC a recomandat revizuirea respectivului spot.
In acest context, membrul CNA Chritian Mititelu a propus intrarea in legalitate a spotului publicitar, recomandarea fiind votata cu sase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea, Viorel Buda si Christian Mititelu) si doua „impotriva” (Cristina Trepcea si Valentin Jucan).
Aplicarea unei decizii de intrare in legalitate implica faptul ca respectivul spot publicitar nu mai poate fi difuzat pana cand nu va fi modificat, astfel incat sa respecte legislatia audiovizualului.
Decizia a fost luata in baza articolelor 93 si 94 din Codul de reglemntare a continutului audiovizualului, potrivit carora „Comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale”, respectiv „in scopul unei informari corecte, orice informatie sau avertizare continuta intr-o comunicare comerciala audiovizuala se difuzeaza astfel incat aceasta sa fie clar perceputa de public, in special prin asigurarea urmatoarelor masuri: a) sa fie prezentata static, lizibil si pe o durata suficienta, in cazul informatiei difuzate sub forma de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie sa fie de minimum 17 puncte in format SD, definitie standard, respectiv 32 in format HD, inalta definitie;b) sa fie redata la viteza normala de citire”.
Mai jos poti urmari spotul interzis pe TV.