Acasa Design Designerul sef al Lada vrea sa repete succesul Kia in a face ca masinile marcii din Rusia sa devina dezirabile

Designerul sef al Lada vrea sa repete succesul Kia in a face ca masinile marcii din Rusia sa devina dezirabile

de Vlad Barza

Lada X-Ray Concept (sursa -carexpert.ru)

Steve Mattin, un britanic in varsta de 48 de ani care a lucrat si la Mercedes-Benz si la Volvo, vrea sa modernizeze masinile marcii ruse Lada si spera intr-o evolutie precum cea a Kia care ani de zile a fost marca auto cu cea mai mare crestere in Europa, scrie Automotive News. Gama Lada este modernizata cu ajutorul aliantei Renault-Nissan care controleaza compania rusa, dar va fi mult de lucru fiindca Lada a pierdut masiv teren in cea mai intinsa tara din lume.

Steve Mattin are 48 de ani, si-a inceput cariera la Mercedes – Benz,  intre 2005 si 2009 a fost sef de design la Volvo, iar din 2011 se ocupa de AvtoVAZ la biroul din Moscova.

Sarcina sa este sa modernizeze o gama in care se gasesc modele patratoase, cu design obosit, masini care au cunoscut in trei decenii minime schimbari la exterior, chiar daca partea mecanica a fost imbunatatita. Mattin spera sa poata duce Lada spre o revolutie similara cu cea prin care a trecut Kia care si-a marit vanzarile insistand mult pe design creat in Europa, special pentru Europa, cee’d fiind un model apreciat.

Revolutia Kia a fost condusa de Peter Schreyer, germanul care a desenat Audi TT si din 2006 e sef de stil la marca asiatica.

Lada este inca departe de marcile europene de volum, iar schimbarile necesare sunt mari.

„Va fi o modernizare intensa si va fi introdus un nou limbaj de design si un ADN care va schimba imaginea marcii cu totul”, spune el.

Ce se va schimba? Lada trebuie sa pastreze un design robust pentru o tara cu drumuri dificile si in niciun caz nu se va trece la un stil cu linii super-complicate. In plus, in masinile marcii trebuie sa se regaseasca ideea de contrast intalnita atat de mult in Rusia intre cei bogati si cei saraci, dar si intre iarna si vara.

Primele rezultate concrete se vor vedea in modele care vor intra in 2016 in productie, printre ele numarandu-se un SUV bazat pe conceptul X-Ray din 2011. Mattin a deschis si un studio de design la Moscova unde sef este belgianul Thomas Bigwood care coordoneaza opt designeri rusi.

Lada a vandut in Rusia 226.000 de masini in prima parte a anului, scadere de 10% fata de perioada similara din 2012.

Lasa un comentariu