Audi a inaugurat la Gyor, in vestul Ungariei, o noua uzina construita pentru a produce modelul A3 Sedan, uzina la care lucrarile au pornit in 2011, iar investitiile au totalizat 900 milioane euro. Audi a creat 2.100 de locuri de munca prin noua unitate si are 9.000 de angajati in tara vecina, unde a investit peste 5 miliarde euro in doua decenii.
Noua uzina de la Gyor, oras plasat cam la jumatatea distantei dintre Viena si Budapesta, a fost inaugurata in prezenta sefului Volkswagen Group, Martin Winterkorn, a CEO-ului Audi, Rupert Stadler, si a controversatului premier ungar, Viktor Orban.
Acum, datorita extinderii operatiunilor, este prima oara cand un model Audi poate fi dezvoltat complet in Ungaria, iar capacitatea de productie in tara vecina va ajunge la 125.000 masini/an, de la 33.000 produse in 2012.
Audi activeaza din 1993 in Ungaria, incepand cu productia de motoare si adaugand in 1998 si constructia de masini. S-a inceput cu sportiva TT (versiunile Coupe si Roadster). Apoi s-a adaugat A3 Cabrio si RS 3 Sportback, iar de acum incepe productia de volum a lui A3 Sedan.
A3 Sedan poate fi comandat de luni, 10 iunie, in Germania, va ajunge in showroom-urile europene pana la toamna, iar in primavara lui 2014 se va vinde si in SUA si China.
Gyor a fost prima uzina Audi din afara Germaniei, iar pentru cea mai recenta extindere din Ungaria compania a angajat 2.100 de persoane, totalul fiind acum de 9.000 de persoane in tara vecina.
Audi a beneficiat si de ajutoare de stat, iar aeroportul Per din apropierea uzinei a fost extins pentru ca pe el sa poata ateriza aeronave mai mari in genul Airbus 320 si Boeing 737. In plus, spre final de 2012 a demarat constructia unui parc logistic ce va fi definitivat in vara, dupa investitii in zona a 30-35 milioane euro.
Audi a produs in doua decenii peste 20 de milioane de motoare in Ungaria si este cel mai mare exportator din tara vecina. Din 1993 si pana in prezent compania germana a investit 5,7 miliarde euro in Ungaria.
Ungaria trece printr-o perioada tulbure si a fost criticata si de FMI care acuza „ingerinta” crescuta a guvernului in economia tarii prin schimbari „frecvente si imprevizibile de politica”.
„Cresterea slaba din ultimii ani este cauzata de un mediu extern defavorabil, de factori structurali si de erorile guvernului. Ungaria are nevoie de un mix diferit de politici pentru a stimula cresterea si angajarile”, spunea recent Thanos Arvantis, seful misiunii FMI in Ungaria.